Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:35 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Kovesi, la dezbatere despre finanțarea partidelor „Banii se dădeau la negru. E greu să demonstrăm că partidele sau campaniile au fost finanţate ilegal“

ro

04 Oct, 2016 12:50 3072 Marime text
Expert Forum a organizat, ieri, dezbaterea Controlul finanțării partidelor politice și campaniilor electorale, între administrativ și penal. La eveniment au participat Laura Codruta Kovesi – Procuror Șef al Direcției Naționale Anticorupție, Bogdan Stan -  Președintele Agenției Naționale de Integritate, Bogdan Toma Costreie – Directorul Departamentului de control al finanțării partidelor politice și a campaniilor electorale, Autoritatea Electorală Permanentă și secretar de stat Adrian Baboi Stroe, din partea Ministerului Justiției, alături de reprezentanți ai mai multor organizații neguvernamentale, ambasade și jurnaliști de investigație.

Dezbaterea a avut loc în contextul adoptării unei legislații noi și a primei experiențe rezultate din alegerile locale. Având în vedere că se apropie alegerile pentru Parlamentul României, de pe 11 decembrie, s-a discutat despre provocările pe care le-au adus noile legi (finantarea publica a campaniei electorale, imprumuturi etc), dar și soluțiile pentru remedierea acestora.


„Doi politicieni condamnați în dosarul Microsoft făceau declarații publice care ar indica către finanțarea ilegală a campaniilor“

„În aceeași zi în care am organizat o dezbatere despre finanțarea ilegală a partidelor politice și campaniilor electorale, la care au participat reprezentanti de la DNA, AEP, ANI și MInisterul Justiției, doi politicieni condamnați în dosarul Microsoft făceau declarații publice care ar indica către finanțarea ilegală a campaniilor.

Gabriel Sandu (fost ministru al Comunicațiilor și Societății Informaționale, PDL): Nu există ministru în România care să nu fie condiționat să finanțeze partidele. O campanie electorală costă 60 de milioane de euro.

Gheorghe Ștefan (fost primar al municipiului Piatra Neamț, PDL) N-am primit niciun ordin. Am spus că am acceptat banii, când mi s-a propus, pentru campania electorală, să finaţeze campania, să ia materiale promoţionale, cum se făcea. [...] Pentru campania electorală din 2009. A cui era? 

EFOR a arătat în cel mai recent studiu despre fondurile naționale alocate prin Programul Național de Dezvoltare Locală că anumite firme, conectate politic, câștigă sume semnificative din achizițiile publice de la nivel local“, au postat, în urmă cu scurt timp, cei de la Expert Forum pe pagina de Facebook.


Procurorul-şef al DNA a prezentat schema de ajutor reciproc dintre politicieni şi sponsori

Laura Codruţa Kovesi, procurorul-şef al DNA, a prezentat, succint, schema de ajutor reciproc dintre politicieni şi sponsori.

„Vorbim de plata unor comisioane de 10% din contractele cu instituţiile publice. Deci câştigi contractul şi întorci o parte din bani la partid. Sau vorbim de lideri de partid care îşi folosesc autoritatea pentru a numi persoane apropiate în instituţii, care apoi oferă contracte din bani publici unor oameni de afaceri. Apoi, banii din contracte se întorc la partid. Sau vorbim de oameni de afaceri care finanţează ilegal campania, cu promisiune de a primi apoi contracte cu statul. Sau mai vorbim de încheierea unor contracte de consultanţă fictivă. Am constatat că, de cele mai multe ori, banii se dădeau la negru, de aceea e greu să demonstrăm că partidele sau campaniile au fost finanţate ilegal. E o problemă să dovedim că banii au fost daţi la partid, pentru că plata cash nu lasă urme. Nu merge nimeni cu geanta de bani şi cu 10 prieteni, să existe martori “, a spus Laura Codruţa Kovesi, potrivit adevarul.ro.

Şefa DNA a amintit cele mai notorii cazuri în care politicieni de prim rang au fost condamnaţi pentru că s-au folosit de funcţie pentru a obţine „foloase patrimoniale sau nepatrimoniale“. Printre aceştia se numără: Gheorghe Bunea Stancu – fost preşedinte al CJ Brăila, condamnat la 3 ani de înschisoare cu executare după ce a „strâns“ bani pentru campania lui Mircea Geoană în 2009; Florin Popescu - fost preşedinte PDL al CJ Dâmboviţa, condamnat la doi ani de închisoare cu executare după ce a primit peste 60 de tone de pui grill pentru a le distribui alegătorilor; Liviu Dragnea – condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare în dosarul „Referendumul“, după ce a scos la vot şi morţii din Teleorman; Sorin Frunzăverde -  fost preşedinte al CJ Caraş-Severin, condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare după ce i-a constrâns pe primarii din judeţ să adune voturi pentru Klaus Iohannis în 2014, relatează adevarul.ro. 


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii