Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:08 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Kovesi -„Este total ilegal să asculți o persoană dacă nu ai indicii că a comis o faptă de natură penală”

ro

17 Mar, 2016 23:14 1347 Marime text
 
Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a declarat astăzi că OUG referitoare la interceptări asigură o continuitate în lupta cu corupția și respectă exigențele impuse de Curtea Constituțională.
 
„Le asigură și oferă și garanții suplimentare. De fapt, această Ordonanță, în primul rând, asigură o continuitate cel puțin în lupta cu corupția pentru a putea să ducem la bun sfârșit dosarele începute, în al doilea rând respectă exigențele impuse de CCR, stabilește cine și ce poate să facă (...), instituie un control suplimentar așa cum a cerut CCR. Acest control al modului în care vor fi puse în aplicarea mandatele de supraveghere tehnică se va realiza de judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție”, a precizat Laura Codruța Kovesi la RRA în momentul în care aceasta a fost întrebată dacă Ordonanța de Urgență a Guvernului privind interceptările asigură cerințele statului de drept în România.
 
„Sunt judecători imparțiali, independenți. Sunt, putem spune, judecătorii cei mai buni din țară pentru că sunt la ÎCCJ și aceștia, potrivit Ordonanței, semestrial sau ori de câte ori este necesar vor controla modul în care se pune în aplicare această măsură a supravegherii tehnice. Deci, practic va exista un dublu control, atât în ceea ce privește emiterea autorizațiilor de interceptare, pentru că în România pentru a putea intercepta o persoană în primul rând trebuie să ai un dosar penal, în al doilea rând, trebuie să ai anumite indicii că se comite o faptă penală sau se pregătește comiterea unei fapte penale, în al treilea rând trebuie să fie una din faptele prevăzute de lege”, a completat Kovesi la RRA.
 
Procuroeul șef a ținut să menționeze faptul că nu pentru orice infracțiune se pot solicita interceptări. Ea a spus că acest lucru se aplică doar pentru infracțiunile grave, care sunt definite de Codul penal, precum corupție, trafic de droguri, trafic de persoane, terorism, spionaj, trădare, omor și lipsire de libertate. Tot în acest context Kovesi a explicat că în Codul de procedură penală sunt prevăzute clar cazurile în care o persoană poate fi interceptată, menționând că cei care nu comit fapte penale grave „pot să se simtă foarte liberi pentru că niciodată nu vor putea fi interceptați”.
 
„Este total ilegal să asculți o persoană dacă nu ai indicii că a comis o faptă de natură penală sau dacă nu sunt întrunite condițiile prevăzute de lege”, a completat Laura Codruța Kovesi, conform aceleiași surse.
 
 

Sursa foto: inpolitics.ro
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii