Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:53 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Kovesi consideră că imunitatea parlamentarilor trebuie să fie eliminată!

ro

10 Dec, 2015 23:57 1054 Marime text
Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a fost invitată Ramonei Avramescu în emisiunea Prim Plan, din această seară, la televiziuna naținală. Şefa Direcţiei Naţionale Anticorupţie a vorbit despre recuperarea prejudiciilor, dosarul retrocedărilor ilegale, anchetă în cazul Colectiv, precum şi despre decizia parlamentarilor de a nu încuviinţa începerea urmăririi penale în cazul unor colegi de-ai lor.
 
Procurorul şef al DNA crede că, prin deciziile Parlamentului din cazul cererilor pentru deputaţii Ioan Oltean şi Cătălin Teodorescu, se blochează cursul justiţiei: "Printr-un vot politic, se blochează cursul justiţiei şi în acelaşi timp se creează posibilitatea unui tratament inegal persoanelor. Nu ştim niciodată de ce o astfel de cerere se respinge. Cea mai corectă soluţie ar fi că această imunitate să fie eliminată şi orice decizie să fie luată de instanţele de judecată".
 
De asemenea, potrivit Codruței Kovesi, dosarul retrocedărilor ilegale este disjuns dintr-un alt dosar investigat de DNA anul trecut, între timp au mai fost identificate, în cadrul DNA, două dosare mai vechi care au fost închise din lipsa de probe la dată respectivă. Dar este important, chiar una dintre persoanele vizate în acest dosar a făcut ea însăşi o sesizare la începutul anului: ”Într-adevăr, prejudiciul pe care presupunem că s-a comis şi pe care sperăm să-l putem dovedi cu probe se ridică undeva la peste 135 de milioane de euro, o suma enormă, este contravaloarea unui teren care a aparţinut întotdeauna statului şi care a fost retrocedat ilegal, din punctul nostru de vedere. Ar fi echivalentul alocaţiei pe care ar putea s-o primească, timp de un an, aproximativ un milion de copii din România”.
 
Cât despre despre viitoarea agenţie de recuperare a prejudiciilor, ”rămâne o chestiune în discuţie: dacă procedurile care urmau să execute aceste hotărâri judecătoreşti rămân aceleaşi sau nu. E important că această agenţie să fie înfiinţată cât mai curând şi să funcţioneze cât mai repede. Este foarte important că persoanele care comit fapte penale să fie deposedate de aceste bunuri”.
 
Șefa DNA a ”atacat” și problema scriitorilor din penitenciare. Ea spune că ”este un fenomen îngrijorător. Am cerut modificarea acestei legi. Ni s-a părut ciudat că cei condamnaţi devin foarte prolifici odată ajunşi în penitenciar. Propunerea a fost transmisă Ministrului Justiţiei. Este important că această modalitate de reducere a pedepsei să fie limitată în viitor. Problema este verificarea acestor lucrări. În prezent, nimeni nu le verifică, caracterul lor, dacă persoană a avut timp să le scrie, dacă nu au fost scrise din afară pentenciarului. Ar trebui o cenzură mai serioasă din partea instanţelor”.
 
Despre anchetă de la Colectiv, Kovesi a arătat că DNA investighează doar modalitatea în care s-au aprobat şi s-au emis autorizaţiile de funcţionare pentru acel club şi procurorii militari investighează încălcarea legii de către cei de la ISU.
 
Cât despre cazul poliţistului mort în accidentul de motocicletă, Kovesi spune că până în acest moment Gabriel Oprea nu a fost audiat, pentru că nu are o calitate procesuală: ”Am primit două plângeri. Se administrează în continuare probe. Noi verificăm două aspecte: cum s-au folosit coloanele oficiale şi împrejurările în care s-a produs acel accident rutier”.





sursa foto: digi24
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii