Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:11 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Klaus Iohannis spune că nu sunt discuții despre crearea unei armate europene

ro

16 Sep, 2016 21:11 736 Marime text
Liderii care au participat la reuniunea informală a Consiliului European de la Bratislava nu au discutat despre o armată europeană și nici în viitorul apropiat nu vor aborda acest subiect, a declarat președintele Klaus Iohannis, arătând că este vorba de o mai bună coordonare pe sectorul de apărare a frontierelor și a zonelor de criză.
 

"Inițiativele care există în domeniul Apărării nu vizează crearea unei armate europene. Este o informație care s-a dus, cum se spune, în media, doar că ea nu reflectă preocupările Uniunii Europene. Ceea ce este adevărat și ceea ce vrem este ca inițiativele pe zona de Apărare, pe intervenții în zone de criză, pe apărarea frontierelor să fie mult mai bine coordonate și vrem să avem, într-adevăr, un centru de coordonare, un headquarters — cum este menționat în documentație pentru aceste zone de intervenții unde intervin forțele armate ale membrelor Uniunii Europene", a explicat președintele, citat de Agerpres.

Mai mult, a adăugat președintele, această inițiativă europeană nu înlocuiește NATO, care este, "cel puțin pentru România", baza securității europene.
 

"Peste tot se menționează și vreau să subliniez acest lucru: nu intenționează nimeni să creeze ceva în paralel sau în loc de NATO. NATO rămâne, este baza, cel puțin pentru România pot să spun clar că este baza securității în Europa. Și dacă vorbim de NATO, vă amintesc că la Summitul de la Varșovia s-a semnat o înțelegere între NATO și Uniunea Europeană tocmai pentru a permite o mai bună coordonare și abordare comună sau complementară de la caz la caz a diferitelor chestiuni", a spus președintele.

 
Șeful statului a adăugat că discuțiile la nivel european, la nivelul Apărării, au de-a face cu o mai bună și mai eficientă coordonare a forțelor.
 

"În momentul de față, în domeniul Apărării avem de-a face cu proiecte care vizează o mai bună coordonare, o mai eficientă coordonare și, da, s-a discutat și despre industria de Apărare. Nu astăzi, nu a fost astăzi tema, dar în alte formate, industria de Apărare europeană a fost o temă și cred că toată lumea este de acord că este de interes și pentru noi. Dacă industria de Apărare europeană se revigorează, atunci automat apar noi locuri de muncă, se salvează locații unde industria de Apărare are tradiție, de exemplu România. Și această evoluție nu putem decât să o salutăm", a conchis Klaus Iohannis.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii