Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
10:58 16 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Klaus Iohannis “În calitate de președinte al României am misiunea sacră de a apăra memoria victimelor Holocaustului”

ro

27 Jan, 2015 17:39 759 Marime text
Preşedintele Klaus Iohannis a conferit, în cadrul unei ceremonii care a avut loc în Sala Unirii de la Palatul Cotroceni, Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler Gabrielei Bone, Viorei Braun, şi Susanei Diamantstein, trei supravieţuitoare din lagărul de concentrare de la Auschwitz-Birkenau.

”Vă mulţumesc dumneavoastră, doamnelor, supravieţuitoare ale Holocaustului, că sunteţi, astăzi, aici. Vă rog să acceptaţi această modestă recunoaştere a suferinţelor pe care le-aţi îndurat alături de familiile dumneavoastră”, a spus preşedintele Iohannis în discursul său, potrviti Administraţiei Prezidenţiale.

El a arătat că această ceremonie de decorare are loc la exact 70 de ani de la eliberarea lagărelor de concentrare de la Auschwitz-Birkenau şi a precizat că, prin intermediul ei, aducem un pios omagiu tuturor victimelor Holocaustului din cel de-Al Doilea Război Mondial.

”Ziua eliberării acestui teribil complex de exterminare este dedicată memoriei suferinţei, vocilor rezistenţei şi preocupării pentru aducere-aminte. Momentul de astăzi mai înseamnă, însă, un lucru. Înseamnă că noi, ca naţiune, ne opunem ignorării deliberate a trecutului. Înseamnă că nu ne ferim să discutăm deschis despre culpabilitate şi responsabilitate. Tăcerea în faţa ororilor, igoranţa în faţa discriminării, acceptarea în faţa crimelor, nepăsarea în faţa urii au făcut şi ele posibil genocidul. Deportaţi în Transnistria de către regimul antonescian ori la Auschwitz de către autorităţile horthyste, evreii de pe aceste locuri au fost victime ale politicilor rasiale, antisemite, discriminatorii şi criminale. Convoaie de bărbaţi, femei, copii şi bătrâni au părăsit satele şi oraşele pentru a fi deportaţi. Mii de suflete nevinovate au dispărut. Şi odată cu ele şi spiritul civic ori datoria morală. Prin tot ce a făcut în ultimul deceniu în privința comemorării și cunoașterii Holocaustului, statul român și-a însușit lecția trecutului. A înțeles pe deplin să acționeze împotriva uitării și a oricăror forme ale intoleranței, discriminării, rasismului, antisemitismului și xenofobiei.

Doamnelor și domnilor,

Prin toate demersurile mele în această direcție voi căuta, în calitate de Președinte al României, să urmăresc o misiune sacră: să apăr memoria victimelor Holocaustului și să onorez adevărul istoric. O națiune nu poate avea viitor fără a-și respecta și cunoaște trecutul. Statul român, prin instituțiile sale, va continua eforturile concrete pentru prezervarea memoriei Holocaustului. Se pot gândi măsuri educative în domeniu, dar și simbolice, precum amenajarea ori întreținerea spațiilor memoriale.

În încheiere, aș vrea să adaug că, în acele vremuri tulburi de derută și disperare, au existat români, și nu puțini, cunoscuți sau nu astăzi, care au dat dovadă de solidaritate umană. Ei și-au riscat libertatea și viața, pentru a salva de la moarte semeni evrei sau romi. Să ne îndreptăm gândul și către ei. Gesturile lor curajoase reprezintă pentru noi un exemplu. Mi-aș dori mult ca, în anii ce vin, în paralel cu comemorarea victimelor, să încercăm să cunoaștem cât mai mulți dintre bravii cetățeni români care au făcut astfel de gesturi în timpul războiului.

În final, vă cer tuturor să ne rugăm în tăcere pentru cei dispăruți! Vă rog să păstrăm un moment de reculegere!
Fie ca amintirea victimelor să rămână veşnică în inimile noastre!”, a afirmat şeful statului, potrivit comunicatului Administraţiei Prezidenţiale.

Ti-a placut articolul?

Comentarii