Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:00 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Klaus Iohannis, despre urmările modificărilor legilor justiţiei. Președintele nu exclude referendumul

ro

20 Dec, 2017 19:23 1559 Marime text
Preşedintele Klaus Iohannis a spus, miercuri, într-o discuţie informală cu jurnaliştii, că există riscul ca România să fie sancţionată de UE, pe modelul Poloniei, iar ”urmările vor fi pe măsura gravităţii modificărilor”. El a spus că efectele OUG 13 încă persistă şi că în afară nu se înţelege ce doreşte România pare că mai degrabă vrea să o ia înapoi. Preşedintele nu exclude posibilitatea referendumului, dar încă aşteaptă să-i vină rândul la mutare, scrie România TV.

"Parlamentarismul acesta de bulibăşeală şi avarie trebuie să înceteze", a spus şeful statului, în discuţia informală cu jurnaliştii, potrivit News.ro, preluat de România TV.


Ziariştii l-au întrebat de ce crede că actuala coaliţie majoritară se grăbeşte atât de tare cu legile justiţiei, iar preşedintele a replicat că "penalii" au intrat puţin în panică.

Klaus Iohannis a menţionat că nu a considerat că trebuie să fie mai vocal în această perioadă, ci mai încolo, iar acum cei vizaţi de aceste legi trebuie să fie mai vocali. "Eu mi-am spus părerea. Nu cred că o repetare ad infinitum ar ajuta", a adăugat preşedintele.

Întrebat dacă se gândeşte la referendumul privind justiţia, Iohannis a răspuns afirmativ, dar îl păstrează "pentru când va fi".

În privinţa ipotezei de a bloca legile justiţiei prin nepromulgare, chiar dacă ar putea fi suspendat, Klaus Iohannis a spus că nu ştie pe cine ar ajuta, poate doar pe cel care vrea să îi ia locul.

Preşedintele nu a discutat nici cu premierul, nici cu ministrul Justiţiei despre legile justiţiei. "N-am ce vorbi cu premierul despre ce face Parlamentul. N-am vorbit nici cu ministrul Justiţiei", a spus el.

Întrebat dacă a vorbit cu reprezentanţii sistemului judiciar, preşedintele a replicat: "Eu n-am vorbit, ministrul Justiţiei ar trebui să vorbească, dar ministrul Justiţiei are alte preocupări decât să vorbească cu reprezentanţii sistemului judiciar despre îngrijorările lor".

Klaus Iohannis a mai spus că ministrul Tudorel Toader îl evită. "Nu vi s-ar părut normal să mă anunţe când a demarat procedura de modificare a legilor justiţiei?", a adăugat preşedintele.

Întrebat dacă România riscă să fie sancţionată la fel ca Polonia, Klaus Iohannis a răspuns: "Acest risc există. Dacă cineva crede că modificările legilor justiţiei vor rămâne fără urmări, e căzut din lună, iar urmările vor fi pe măsura gravităţii modificărilor".

El a spus că efectele OUG 13 încă persistă şi că în afară nu se înţelege ce doreşte România pare că mai degrabă vrea să o ia înapoi.

Pe de altă parte, preşedintele a spus că un referendum pentru trecerea la monarhie nu este posibil: "Nu se poate face un astfel de refendum. Eu reprezint statul constituţional, iar statul paralel nu poate face referendum pentru revenirea la monarhie". Președintele a mai spus că i se pare foarte suspectă prietenia unora pentru monarhie acum şi că nu e exclus să fie o fumigenă.

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii