Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:52 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Klaus Iohannis - „De teama justiției și a statului de drept, unii inventează scenarii despre un alt fel de stat”

ro

01 Dec, 2017 19:10 1457 Marime text
În discursul său de astăzi, cu ocazia recepției de la Palatul Cotroceni oferite de Ziua Națională a României, președintele Klaus Iohannis a avut mai multe critici dure la adresa adversarilor politici. 
 
Lecțiile istoriei sunt astăzi mai evidente ca oricând. O societate liberă, în care oricine are șansa de a-și urma vocația, în care fiecare cetățean poate trăi în siguranță, având o viață prosperă și garanția că drepturile îi sunt respectate, este o societate din care reflexele autoritariste de orice fel sunt eliminate. De aceea, mi-aș fi dorit ca, în ultimul an, cu atât mai mult cu cât este anul premergător Centenarului, să fi văzut o mai mare preocupare a decidenților politici pentru consolidarea democrației în țara noastră, a independenței justiției și pentru întărirea practicilor de guvernare în beneficiul tuturor românilor, nu al unor grupuri. Vedem, în schimb, o mare preocupare pentru identificarea unor teme paralele cu așteptările românilor și cu interesele strategice pe termen lung ale țării noastre. De teama justiției și a statului de drept, unii inventează scenarii despre un alt fel de stat. Nu știu cui pot folosi aceste ficțiuni, dar sunt convins că viitorului României, nu, a spus, printre altele, Klaus Iohannis.
 
Președintele României a cerut ca la anul să se stabilească în  mod clar obiectivelor țării, precizând că centenarul este pentru România viitoare. 
 
În 2018, va trebui să facem o analiză serioasă a secolului care se încheie, să vedem ce am reușit în toți acești ani, care ne sunt punctele tari, ce ne vulnerabilizează, iar, în final, să ne stabilim clar obiectivele pe termen mediu și lung. Centenarul nu este doar despre trecut. Centenarul este despre România viitoare. De aceea, am lansat ideea unui «Proiect de țară», care reprezintă fundamentul construcției unei Românii puternice, demne și prospere. Ca acest proiect să reușească, este nevoie de efortul comun al tuturor forțelor politice, instituțiilor și actorilor societății civile, care trebuie să dea dovadă de responsabilitate și unitate, a arătat Klaus Iohannis.
Klaus Iohannis este de părere că anul viitor poate fi un prilej nimerit de a contura o viziune pe termen lung. 
 
Suntem un popor demn și am dovedit că idealurile naționale se înfăptuiesc doar cu determinare și cu o clasă politică în slujba cetățenilor. 2018 poate fi cel mai potrivit prilej pentru a contura o viziune pe termen lung, care să pornească de la interesele națiunii noastre. Politicienii le datorează românilor solidaritate cu așteptările lor, pentru ca România anilor viitori să devină țara pe care și-o doresc. În pofida tuturor testelor istoriei la care a fost supusă națiunea română, generații după generații au reușit să păstreze unitatea țării și, la momentul potrivit, să folosească toate oportunitățile pentru a se integra în familia de valori căreia îi aparținem, familia europeană. Această determinare există și astăzi. Nu uitați nici un moment că adevărata putere de a trasa direcția pe care merge România este a voastră, iar implicarea în momentele decisive poate face diferența, așa cum trecutul ne-a demonstrat-o cu atâtea ocazii, a spus președintele României.

Sursa foto: ZIUA de Constanța
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii