Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:21 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Klaus Iohannis a trimis spre reexaminare actul normativ privind modificarea și completarea Legii farmaciei

ro

30 Mar, 2016 15:45 804 Marime text
 
Președintele Klaus Iohannis a trimis, astăzi, spre reexaminare, actul normativ care modifică și completează Legea farmaciei 266/2008.
 
Acesta a menţionat că în prevederile actului normativ există o lipsă de corelare a normelor în ceea ce privește vânzarea medicamentelor, dar și „o discrepanță sub aspectul politicilor menite să asigure sănătatea publică”.
 
„Legea instituie posibilitatea vânzării și eliberării prin intermediul serviciilor societății informaționale a medicamentelor care se acordă fără prescripție medicală numai de către farmaciile comunitare și drogheriile autorizate potrivit legii, în condițiile stabilite prin ordin al ministrului Sănătății; totodată, controlul și supravegherea privind vânzarea și eliberarea prin intermediul serviciilor societății informaționale a medicamentelor care se eliberează fără prescripție medicală urmează a fi exercitate de Ministerul Sănătății. Considerăm că reglementarea acestui tip de vânzare a medicamentelor era necesară, însă intervențiile legislative operate prin legea transmisă la promulgare se impun a fi corelate cu celelalte dispoziții din cuprinsul Legii farmaciei nr. 266/2008 și chiar completate, astfel încât să permită tuturor destinatarilor legii să-și conformeze conduita și scopul avut în vedere de legiuitor, acela de a clarifica un domeniu nereglementat, să fie atins”, se arată în cererea de reexaminare.

Conform cererii de reexaminare, în art. 2 alin. (3) din această lege, în farmaciile comunitare, oficinele locale de distribuție, în farmaciile din unitățile medicale aflate în structura ministerelor cu rețea medicală proprie, în drogheriile, farmaciile și oficinele locale de distribuție din sistemul penitenciar este interzisă utilizarea tehnicii de vânzare cu autoservire pentru medicamentele de uz uman sau veterinar. Potrivit alin. (4) al art. 2 din același act normativ, distribuția cu amănuntul a medicamentelor se face numai prin farmacii, oficine locale de distribuție și drogherii.
 
„Față de aceste prevederi ale Legii nr. 266/2008 se poate deduce că în prezent nu este interzisă în mod expres vânzarea de medicamente către populație prin intermediul internetului. Fără a interveni asupra acestor texte, prin legea transmisă la promulgare este introdus în conținutul art. 2 un nou alineat, alin. (41), potrivit căruia vânzarea și eliberarea prin intermediul serviciilor societății informaționale a medicamentelor care se acordă fără prescripție medicală este permisă numai în cazul farmaciilor comunitare și drogheriilor autorizate potrivit prezentei legi, în condițiile stabilite prin ordin al ministrului Sănătății”, se mai arată în cerere.
 
„Între actualele reglementări ale art. 2 alin. (3) și (4), ce conțin dispoziții restrictive cu privire la vânzarea de medicamente fără prescripție medicală (este interzisă autoservirea în cadrul farmaciilor), și prevederile nou introduse, ce permit vânzarea și eliberarea prin intermediul serviciilor societății informaționale a acestui tip de medicamente, în condițiile ce vor fi stabilite prin ordin al ministrului Sănătății, există nu numai o lipsă de corelare a normelor, dar și o discrepanță sub aspectul politicilor menite să asigure sănătatea publică”, potrivit preşedintelui Iohannis.
 
„În acest sens, considerăm că se impune o reanalizare a prevederilor legii transmise la promulgare atât sub aspectul punerii de acord a acestora, cât și în ceea ce privește stabilirea prin lege a condițiilor în care se realizează vânzarea și eliberarea prin intermediul serviciilor societății informaționale a medicamentelor care se acordă fără prescripție medicală, urmând ca acestea să fie detaliate și nu stabilite prin ordin al ministrului Sănătății”, conform aceleiaşi surse.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii