Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:04 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Jurnalist britanic - "Dar tu, România, poți să contribui la salvarea noastră"

ro

26 Feb, 2016 10:15 1680 Marime text
Jurnalistul britanic Michael Bird îi roagă pe români să contribuie la salvarea lor. Iată câteva fragmente din text traduse de Alex Bradut Ulmanu:
 
„Pericolul este ieșirea din Uniunea Europeană. Dacă se întâmplă, ruina financiară se va răspândi între toate statele membre ale Uniunii, grupările de dreapta vor prelua controlul, iar proiectul european, care a dăinuit în cei 70 de ani de după război, se va prăbuși.
 
Dar tu, România, poți să contribui la salvarea noastră.
 
Prim-ministrul David Cameron e răspunzător de aruncarea Marii Britanii în această mizerie. A crezut că dacă va renegocia termenii participării țării sale la Uniunea Europeană își va putea opri propriul partid, eurosceptic prin excelență, să o ia în direcția ieșirii din UE.
 
Dar nimeni nu a înțeles ce a vrut să obțină Cameron cu adevărat din discuțiile de săptămâna trecută. Nici chiar el. Tot ce și-a dorit a fost o victorie.
 
În vreme ce Rusia și Turcia sunt în pragul războiului, iar milioane de sirieni ajung pe continent, renegocierea lui Cameron s-a axat pe desființarea alocațiilor plătite către copiii polonezi care locuiesc în Polonia și ai căror părinți trăiesc și sunt impozitați în Marea Britanie.
 
Și a reușit! Ca să-i închidă gura, statele membre ale UE l-au lăsat să le ia copiilor polonezi hainele de pe ei și mâncarea de la gură.
 
Dar n-a fost de ajuns pentru eurosceptici.
 
Nu poți să nu te întrebi — ce vor de fapt acești anti-europeni? Să sufere și mai mult copiii polonezilor? Să le golească pușculițele în căutarea oricărei monede cu chipul reginei? Dacă Cameron i-ar fi înecat pe acești copii în Vistula, ziarul anti-UE Daily Mail s-ar fi plâns că treaba s-a făcut “pe cheltuiala contribuabililor britanici” și că “ar fi trebuit găsită o metodă mai ieftină”. Și care ar fi aceasta? Vă reamintesc că vorbim de Polonia aici.
 
(...)
 
Voi, cei din prima și a doua generație de români din Marea Britanie, țineți minte — țările noastre au o legătură puternică, ce a crescut în intensitate în ultimele trei decenii.
 
Onorați marile valori tradiționale pe care noi părem să le fi uitat — libertate, fair play și domnia legii. L-am adăpostit pe Ion Rațiu, ca și pe nenumărați alții, pe care comunismul i-a trimis în exil. Iubim peisajele Transilvaniei cu o pasiune aflată la limita obscenului. Așa că vă cer să ne salvați de noi înșine.
 
Prim urmare, îi îndemn pe toți românii care locuiesc în Marea Britanie să găsească o cale prin care să voteze pentru rămânerea în UE — prin orice mijloace! Sunteți inventivi! Și dacă voi nu puteți, spuneți-le prietenilor voștri să voteze. Chiar dacă centrele de votare sunt aglomerate, predați-ne talentul vostru de a sta la coadă, ca să putem să reînvățăm importanța democrației”, spune jurnalistul.
 
Sursa text: contributors.ro
Sursa foto: theblacksea.eu
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii