Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:16 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Judecătoarea Viorica Costiniu, cea care a decis să nu emită un mandat de arestare pe numele lui Nicușor Constantinescu, nu ar fi respectat procedurile

ro

07 Sep, 2014 23:03 2401 Marime text
 
Judecătoarea de la Curtea de Apel, Viorica Costiniu, a respins pe 30 iulie o contestație formulată de procurorii DNA la o decizie a Tribunalului București, din 25 iulie, care îl viza pe președintele suspendat al Consiliului Județean Constanța, Nicușor Cons­tantinescu, scrie Romania Libera.ro. Din câte se pare, ședința s-a desfășurat fără participarea procurorului și a părților. De altfel, acest detaliu a fost consemnat și în încheierea ședinței din camera de consiliu, condusă de doamna Costiniu, al cărei soț, tot magistrat, a fost condamnat în dosarul fostului senator PSD, Cătălin Voicu, mai relarează RomaniaLibera.ro.

Ulterior, o altă instanță de judecată a constatat nulitatea absolută a hotărârii magistratului Viorica Costiniu și a emis mandatul de arestare solicitat de DNA, în baza căruia Nicușor Constantinescu urmează a fi extrădat din SUA.

Ce spune legea

Judecarea unei căi de atac împotriva încheierilor prin care se dispune asupra măsurilor preventive în procedura camerei preliminare în absența procurorului de ședință și a avocatului apărării inculpatului este sancționată de Codul de Procedură Penală, articolul 205, aliniatele 8 și 9. Spre exemplu, potrivit aliniatului 9 “participarea procurorului este obligatorie”, iar potrivit aliniatului 8 “este obligatorie acordarea asistenței juridice pentru inculpat de către un avocat ales sau de un avocat din oficiu”. Cu alte cuvinte, doamna judecător Viorica Costiniu a încălcat procedura obligatorie, mai relatează RomaniaLibera.ro.

Mandat de arestare pe numele lui Nicușor Constantinescu

Președintele suspendat al Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu, a primit o decizie de arestare preventivă la începutul lunii august, la solicitarea DNA, care a constatat că acesta nu s-a întors din SUA, unde susținea că ar face un tratament pentru cancer de prostată. Mai mult, președintele suspendat al CJ a fost filmat cum se plimbă prin New York și fumează la o terasă, deși în același timp trimisese în țară mai multe scrisori în care arăta că este grav bolnav și nu poate călători. El ceruse procurorilor să fie lăsat să plece peste ocean tocmai pentru a fi supus unei intervenții chirurgicale complicate.

Aducerea în țară a fost impusă de judecători, deoarece Nicușor Constantinescu este cercetat în patru dosare penale. În primul caz, alesul local este acuzat că nu a asigurat finanţarea Centrului Militar Zonal Constanţa, în altul că nu s-a supus controlului Curţii de Conturi, în cel de-al treilea pentru că a atribuit nelegal terenuri. Al patrulea dosar îl vizează pe președintele CJ Constanța pentru luare de mită şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, după ce în casa lui au fost găsite, la percheziţii, 15 cartuşe de 9 milimetri, informează RomaniaLibera.ro.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii