Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:41 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Joe Biden apreciază progresele făcute în domeniul justiției

ro

20 May, 2014 17:16 1868 Marime text
Vicepreședintele american Joe Biden a acordat un interviu agenției Mediafax. Oficialul a apreciat progrele făcute în ultimii ani în domeniul justiției, dar a spus totodată că mai sunt multe lucruri de realizat. Joe Biden a subliniat că rolul SUA este de a menține România pe același curs.

„Susţinerea României în angajamentul său faţă de valorile democratice este esenţa parteneriatului nostru şi unul dintre fundamentele alianţei noastre. Ţările care nu au un stat de drept puternic, un sistem judiciar independent şi instituţii democratice puternice sunt vulnerabile la tipul de acţiuni pe care le desfăşoară Rusia în Ucraina", a precizat vicepreşedintele SUA, citat de Mediafax.

„Democraţiile puternice, bazate pe statul de drept, sunt prieteni şi aliaţi mai capabili”

Joe Biden a declarat că, de la ultima sa vizită în România, în urmă cu cinci ani, „s-au înregistrat progrese reale în România în ce priveşte consolidarea statului de drept şi tragerea la răspundere a demnitarilor pentru încrederea acordată lor de public". Pe de altă parte, el a subliniat că mai sunt lucruri de făcut, iar SUA vor ajuta România în acest sens, scrie Mediafax. „Știm că nu este întotdeauna uşor, iar Statele Unite susţin eforturile României de a rămâne pe drumul cel bun. Stabilitatea, transparenţa şi statul de drept sunt esenţiale pentru investiţii şi vrem ca relaţiile noastre economice să continue să se dezvolte şi să crească. Suntem direct interesaţi să vedem România prosperând”, a afirmat Biden, adăugând că „democraţiile puternice, bazate pe statul de drept, sunt prieteni şi aliaţi mai capabili”.

Independență energetică

În sectorul energetic, Biden a subliniat că SUA sunt gata să ajute România pentru a se delimita de furnizarea gazului rusesc, folosit de Moscova ca armă de presiune politică. „Rusia nu ar trebui să poată să-şi folosească resursele ca armă împotriva vecinilor săi”, a explicat Biden, susținând că Washingtonul poate ajuta ţările europene, inclusiv România, să-şi reducă dependenţa de petrolul şi gazele ruseşti.

„Securitatea şi stabilitatea acestei regiuni depind de existenţa mai multor furnizori şi a mai multor moduri de transport al energiei. O aprovizionare mai stabilă şi mai sigură a Europei cu energie va echivala cu o lume şi o economie mondială mai stabile şi mai sigure”, a spus Joe Biden, în interviul acorda Mediafax.

„SUA se angajează să aducă un volum mai mare de gaze pe piaţa globală”

Vicepreședintele american a mai declarat pentru Mediafax următoarele: „SUA se angajează să aducă un volum mai mare de gaze pe piaţa globală într-un mod care să corespundă intereselor publice ale SUA pentru că ştim că sporirea surselor mondiale îi ajută pe aliaţii noştri europeni şi pe alţi parteneri strategici. Până în prezent, Departamentul pentru Energie al SUA a acordat permise condiţionate pentru 96 de milioane de metri cubi de gaze pe an, care pot fi exportate atât către ţări cu care avem Acorduri de Liber Schimb, cât şi către cele cu care nu avem, de exemplu în Europa. Vorbim despre volume semnificative. Pentru a pune datele în context, acest volum este mai mare decât volumul total de gaze naturale lichefiate (GNL) pe care Europa le importă în prezent şi egal cu peste jumătate din volumul de gaze pe care ţările europene le importă în prezent din Rusia. Ştiu că lucrând împreună vom continua importantele eforturi de a asigura un viitor mai sigur şi mai prosper pentru România şi această regiune”.

Sprijin pentru refacerea Ucrainei

Potrivit Mediafax, Biden a mai spus că, în viitor, România trebuie să joace un rol important în stabilitatea și reconstrucția Ucrainei. Oficialul american a mai declarat că sprijinul României va avea un rol cheie în efortul conducerii Ucrainei de refacere a stabilităţii acestei ţări, el subliniind şi că SUA colaborează cu statele din regiune pentru a reduce dependenţa energetică de Rusia.

Românii se află într-o zonă „mai dificilă”

Biden a menționat că vizita sa la Bucureşti reprezintă o ocazie de a mulţumi conducerii României, armatei române şi publicului român pentru tot ce a făcut această ţară pentru a susţine NATO, dar şi pentru a reconfirma angajamentul de neclintit al SUA faţă de apărarea colectivă a aliaţilor săi europeni. Oficialul american a subliniat că românii se află într-o zonă „mai dificilă”, ca urmare a intervenţiei militare ilegale a Rusiei şi a ocupării Crimeei de către aceasta, notează Mediafax.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii