Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:57 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ITM Constanţa a desfaşurat o campanie pentru identificarea cazurilor de muncă nedeclarată în domeniul construcţiilor

ro

03 Jul, 2019 14:07 1259 Marime text
În perioada 03-28 iunie s-a desfășurat ”Campania Națională privind identificarea cazurilor de muncă nedeclarată la angajatorii care își desfășoară activitatea în domeniul construcțiilor”.

Munca nedeclarată constituie un fenomen extrem de nociv, datorită consecințelor sociale și economice pe care le produce:
    
- persoanele care prestează munca nedeclarată sunt lipsite de protecție socială;
- angajatorii care lucreaza cu personal nedeclarat sunt lipsiti de posibilitatea legală de a-i responsabiliza  pentru eventualele pagube produse de aceștia;
- fondurile sociale și bugetul de stat sunt păgubite prin sustragerea de la plata impozitelor și a contribuțiilor sociale.

Obiectivele Campaniei

Identificarea și combaterea muncii nedeclarate şi luarea măsurilor care se impun pentru determinarea respectării de către angajatorii care desfășoară activitate în domeniul construțiilor, a prevederilor legale în domeniul  relatiilor de muncă și sănătății și securității în muncă; 
Identificarea angajatorilor care utilizează nelegal munca copiilor şi a tinerilor. 

Determinarea angajatorilor de a încheia contracte individuale de muncă pentru persoanele depistate fără forme legale de angajare, de a le înregistra în aplicația REVISAL si de a le transmite la inspectoratul teritorial în raza căruia societatea își are sediul social ;
Creşterea gradului de conştientizare a angajatorilor în ceea ce priveşte necesitatea respectării prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă ;
Diminuarea consecinţelor sociale şi economice negative care derivă din nerespectarea de către angajatorii din domeniul construcţiilor a prevederilor legale menţionate;
Eliminarea neconformităților constatate prin dispunerea de măsuri obligatorii de intrare în legalitate și aplicarea de sancțiuni contravenționale corespunzătoare. 
Acțiunile de control au avut caracter  inopinat și  au urmărit modul în care angajatorii din domeniul construcților, care își desfășoară activitata pe raza județului Constanța, respectă prevederile legale in ceea ce perivește securitatea și sănătatea în muncă a salariaților.
Totodată în controalele inopinate s-a urmărit identificarea și combaterea cazurilor de muncă nedeclarată,  modul în care se respectă  timpul de muncă și de odihnă, repausul săptămânal cât și indeplinirea măsurilor dispuse în controalele anterioare, acolo unde a fost cazul.
 
Serviciul Control Relații de muncă

Inspectorii de muncă din cadrul serviciului control relații de muncă al Inspectoratului Teritorial de Muncă Constanța, au verificat in acestă perioadă un număr de 94 agenți economici care își desfășoară activitatea în domeniul construcțiilor pe raza județului Constanta . Au fost sancționați un numar de 18 angajatori  unde s-au aplicat 15 amenzi  în valoare de 461.800 lei iar pentru un angajator, a fost sesizat  Parchetul de pe Lângă Judecatoria Constanta  pentru a stabili daca acesta  se face vinovat de incalcarea prevederilor privind regimul de muncă al minorilor.

In urma controalelor efectuate au fost depistate 23 de persoane fără forme legale de angajare la 13 angajatori  și au fost dispuse 89 de masuri cu termen  de remedire a deficiențelor constatate.
 
Alte deficiențe constatate în urma verificărilor:
Nu s-au încheiat contracte individuale de muncă în forma scrisă;
Nu s-au înregistrat și transmis în REVISAL  contractele individuale de muncă ale salariaților;
Nu s-a facut repartizarea și nu se respectă  programul de lucru în cazul CIM-urilor cu timp parțial;
Nu se ține evidența reală a orelor de muncă prestate de salariați;        
Serviciul Control Securitate si Sănătate in Munca

Inspectorii de  muncă din cadrul serviciului S.S.M. au verificat  un numar de 28 angajatori, au dispus un numar de 67 masuri de remediere a neconformitatilor constatate, au aplicat 9 amenzi contravenționale in valoare de 34.000 lei și 74 avertismente.

Deficiențe constatate:
Neacordarea și nepurtarea echipamentului individual de protecție;
Lipsa sistemelor de protecție colectivă pentru lucrul la înălțime;
Nesemnalizarea zonelor periculoase în șantier.    
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii