Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
13:13 16 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Îţi "cade" semnalul la telefon sau internetul? Sute de incidente majore în comunicaţii, raportate pentru anul trecut

ro

21 Jul, 2014 20:15 1026 Marime text
Conform raportului publicat astăzi de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), 253 de incidente cu impact semnificativ au afectat în anul 2013 securitatea şi integritatea reţelelor şi serviciilor de comunicaţii electronice. Cele mai multe conexiuni afectate de aceste incidente au fost cele de telefonie mobilă (aproape 10 milioane de conexiuni afectate), urmate de  serviciile de internet mobil (peste 7,5 milioane de conexiuni afectate), serviciile de telefonie fixă (peste 2,3 milioane de conexiuni afectate), internet fix şi retransmisia programelor audiovizuale (mai puţin de 1 milion de conexiuni afectate).
 
Potrivit datelor raportate de furnizori către ANCOM, un incident cu impact semnificativ a afectat în medie aproximativ 80.000 de conexiuni, iar 80% dintre incidente au fost descoperite în momentul producerii lor. Incidentul mediu a durat 5 ore, în timp ce durata totală a incidentelor raportate pe anul 2013 este de 1.218 ore. Aproape 40% dintre incidente au avut cauze interne furnizorilor de comunicaţii (erori de sistem software sau hardware, erori umane generate de configurarea şi operarea greşită a echipamentelor), majoritatea de peste 60% fiind însă determinate de factori externi (întreruperea alimentării cu energie electrică sau secţionarea accidentală a fibrei optice, fenomene naturale, furturi de cabluri). 
 
Cel mai grav, 89% dintre incidentele raportate ar fi putut împiedica sau perturba apelurile de urgenţă la numărul 112, dat fiind că cele mai multe dintre incidentele din 2013 au vizat serviciile de telefonie mobilă. 
 
Sursa: ANCOM
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii