Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:02 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Istorie Azi s-au împlinit 72 de ani de la scufundarea navei Moscova în Marea Neagră

ro

26 Jun, 2013 20:10 1133 Marime text
Distrugătorul „Moscova” a fost una din navele clasa Leningrad construite pentru Marina militară sovietică la sfârşitul anilor 1930. A fost finalizat în anul 1932, lansat la apă în 1934 şi a intrat în operaţiuni în 1938. Au fost comandate două grupuri de câte trei nave: Proiectul 1 (Leningrad, Harkov şi Moscova) şi Proiectul 38 (Minsk, Tbilisi, Baku). Aceste nave au fost primele nave mari construite de sovietici după revoluţie. Distrugătorul Moscova avea o lungime de 127,5 m şi o lăţime de 11,7 m, armament performant şi un echipaj de 344 de marinari. Încărcat la capacitate maximă cântărea 2.623 de tone. Era dotat cu 5 tunuri de 130 mm, 9 tuburi lans-torpile şi avea o viteză de 35 noduri. A fost numit „Titanicul Mării Negre”.

La 25 iunie 1941, Comandamentul Flotei Sovietice din Marea Neagră a aprobat planul de acţiune al atacului asupra Constanţei.

Conducătoarele de flotilă „Moscova” şi „Harkov” urma să atace rezervoarele şi trenurile de carburanţi de la Palas şi din port. Pentru a evita lovirea de barajul de mine ancorate, cele două nave navigau cu paravanul antimină montat la provă. Instalaţiile paravan ale navei „Harkov” din capul formaţiei s-au rupt şi scufundat. Atunci a trecut în faţa liniei „Moscova” cu paravanele la apă. Cele două nave sovietice au deschis focul de artilerie asupra portului şi gării Palas. Imediat a deschis focul şi bateria de artilerie de coastă romanească de la Agigea şi două distrugătoare româneşti – „Delfinul” şi „Mărăşti”. „Harkov” a fost avariat uşor de un proiectil şi s-a retras. La ora 04:26, în babordul liderului „Moscova” a avut loc o explozie, care a rupt nava în două. În trei-patru minute, distrugătorul s-a scufundat. Vedetele torpiloare româneşti „Viscolul”, „Viforul” şi „Vijelia” au plecat spre zona care încă fumega, aducând în port numeroşi naufragiaţi: şapte ofiţeri şi 62 de marinari, printre care şi comandantul navei.

Cauza scufundării navei „Moscova” nu a putut fi elucidată pe deplin. Se estimează că s-a lovit de o mină marină din baraj. O altă variantă ar fi că a fost torpilată de submarinul sovietic ShCh-206, care se afla în zonă şi care a confundat nava sovietică cu un distrugător românesc. În 2011, o echipă mixtă de scafandri din Ucraina, Federaţia Rusă şi România utilizând sonare şi aparatură de tip GPS, au reuşit să localizeze epava navei „Moscova”. Epava distrugătorului sovietic „Moscova”, se află scufundată în apele teritoriale ale României la aproximativ 12 mile de ţărm la adâncimea de 42 m.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii