Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:40 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IPP - „Guvernul refuză cetățenilor dreptul de a avea reprezentanți în Parlamentul României”

ro

06 Mar, 2014 15:50 2037 Marime text

„Sesizând satisfacţia primului ministru în legătură cu formarea, respectiv votarea noului său Cabinet în numai trei zile, Institutul pentru Politici Publice (IPP) îi reaminteşte domnului Victor Ponta de o obligaţie legală pe care o are şi pe care o amână nejustificat de mai bine de un an - anume de a organiza alegeri pentru colegiile vacante de senatori și deputați”, susţine IPP într-un comunicat de presă.
În următoarele şapte colegii (în care nu mai există niciun alt parlamentar ales, astfel că trebuie organizate de urgenţă alegeri, conform legii) termenul legal de organizare a alegerilor parțiale a fost deja depășit[1]:
- Colegiul 8, București, Senat - vacant din ianuarie 2013, unde 69.514 alegători nu sunt reprezentați[2].
- Colegiul 3, județul Hunedoara, Camera Deputaților - vacant din aprilie 2013, unde 24.365 alegători nu sunt reprezentați.
- Colegiul 9, județul Galați, Camera Deputaților - vacant din iunie 2013, unde 24.906 alegători nu sunt reprezentați.
- Colegiul 4, județul Ilfov, Camera Deputaților - vacant din septembrie 2013, unde 30.486 alegători nu sunt reprezentați.
- Colegiul 2, județul Satu Mare, Camera Deputaților - vacant din 3 septembrie 2013, unde 26.222 alegători nu sunt reprezentați.
- Colegiul 2, județul Iași, Camera Deputaților – vacant din ianuarie 2014, unde 24.212 alegători nu sunt reprezentați.
- Colegiul 2, județul Gorj, Senat - vacant din februarie 2014, 77.805 alegători nu sunt reprezentați.
„În fapt, 14 locuri de senatori și deputați sunt acum vacante dar, potrivit reglementărilor în vigoare, se organizează alegeri parțiale doar în măsura în care în colegiul respectiv nu mai există un alt parlamentar ales (cazul celor 7 colegii de mai sus).
Guvernul Ponta are responsabilități legale de inițiere a procedurilor de organizare a alegerilor. Prin amânarea acestei decizii, IPP consideră că Guvernul refuză cetățenilor din colegiile amintite dreptul de a avea reprezentanți în Parlamentul României. Legea nr. 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaților și Senatului prevede că, «în caz de încetare a mandatului unui deputat sau senator (…) alegerile se organizează în cel mult 3 luni de la publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I, a hotărârii Camerei Deputaţilor sau a Senatului, după caz, prin care se constată încetarea mandatului unui deputat sau senator». Data desfăşurării alegerilor parțiale se stabileşte, prin Hotărâre de Guvern, cu cel puţin 45 de zile înainte de ziua votării”, mai precizează IPP.
Nu în ultimul rând, Institutul pentru Politici Publice menţionează că „nerespectarea legii în România, inclusiv a celei electorale, atrage după sine posibilitatea ca oricând un cetățean lezat să își apere drepturile în instanță contra celor legal responsabili. Premierul poate fi ținta unui proces inițiat în contencios de cetățenii care, deși au participat la vot în alegerile parlamentare, sunt acum în situația de a nu mai reprezentați în Parlament”.
IPP cere premierului Ponta să respecte legislația în vigoare și să demareze de urgență procedurile de organizare a alegerilor parlamentare parțiale în colegiile cu locuri de deputați și senatori vacante.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii