Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:56 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IPP condamnă politizarea instituției Avocatului Poporului prin numirea unui senator PNL în această funcție

ro

15 Apr, 2014 12:13 2047 Marime text
„Am luat cunoștință de procedura rapidă, derulată fără transparență, de nominalizare a domnului senator PNL Victor Ciorbea pentru demnitatea de Avocat al Poporului în România. La ora redactării acestei poziții publice este foarte probabil ca votul plenului reunit al Parlamentului să fi și decis deja numirea în funcție“, anunţă Institutul pentru Politici Publice printr-un comunicat de presă
„Atragem atenția opiniei publice că, în esență, funcția de Avocat al Poporului nu trebuie ocupată de o persoană care, așa cum declara Victor Ciorbea (”vechimea este binişor mai mult decât cea prevăzută de art. 143 din Constituţie”), trebuie sa îndeplinească exclusiv condiția de vechime în profesie de 18 ani. Chiar dacă neprecizată explicit de Constituție, o premisă esențială a bunei funcționări a instituției Avocatului Poporului, așa cum rezultă ea din experiența dreptului comparat, impune condiția de imparțialitate. Acest aspect, de altfel, este sugerat de cadrul legal în România, nu în condițiile de selecție a persoanei care urmează să ocupe această funcție ci în Art. 8 din Legea 35: Mandatul de Avocat al Poporului se exercită de la data depunerii, în faţa preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, a următorului jurământ: "Jur să respect Constituţia şi legile ţării şi să apăr drepturile şi libertăţile cetăţenilor, îndeplinindu-mi cu bună-credinţă şi imparţialitate atribuţiile de Avocat al Poporului. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!". Or, numirea în această funcție a unei persoane cunoscută pentru pozițiile partizane virulente, fost președinte de partid, prim ministru politic și, până recent, Senator PNL, reprezintă o ignorare brutală a acestei condiții minimale pentru funcționarea eficientă a instituției“, susţine IPP.

„Ne exprimăm îngrijorarea pentru faptul că numirea, făcută în spatele ușilor închise, a unei persoane cu profunde resentimente partizane, cunoscută pentru modul impropriu prin care comunică cu jurnaliștii în spațiul public (http://www.dcnews.ro/victor-ciorbea-si-jurnalistul-malin-bot-cearta-in-direct-la-rtv_240236.html), poate submina mandatul unei instituții esențiale în sistemul de check and balances, și așa fragil, al democrației românești, pentru următorii cinci ani. Prin această nominalizare, Primul Ministru Victor Ponta, în calitate de lider al coaliției de guvernare, își ignoră propriile angajamente privind numirea/susținerea unei persoane independente în fruntea instituției Avocatului Poporului, angajamente pe care le lua, referindu-se inclusiv la procedurile parlamentare de numire, după criza din vara anului 2012 (23.07.2012 - declarație P.M. Victor Ponta într-un interviu Der Spiegel, ca răspuns la solicitarea Comisiei Europene,  ”Dorim să îndeplinim cerința Bruxellului de a numi un avocat al poporului independent politic care să monitorizeze instituțiile noastre democratice.”)
În incheiere, doar pentru a sublinia distanța imensă dintre profilul european al unui Ombudsman și modelul preferat azi în România, îndemnăm politicienii români să își îndrepte mai mult atenția către Uniunea Europeană, acolo unde fostul Ombudsman Nikiforos Diamandouros a fost un profesor și un cercetător renumit atât în Grecia cât și în Statele Unite, iar actualul Ombudsman, Emily O’Reilly - o reputată jurnalistă și activistă pentru transparență și responsabilitate, prima femeie Ombudsman din istoria Irlandei“, menţionează Institutul pentru Politici Publice.
În cazul în care Victor Ciorbea reușește să ocupe această funcție, IPP își rezervă dreptul de a semnala practicile din România pentru a determina dezafilierea Avocatului Poporului din orice rețea internațională.
Sursa foto: frontpress.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii