Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:23 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IPJ Constanţa continuă seria de acţiuni informativ-preventive a infracţiunilor

ro

07 May, 2015 14:28 1085 Marime text
 
Poliţiştii Biroului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, împreună cu poliţiştii de proximitate din cadrul IPJ Constanţa continuă seria de acţiuni informativ-preventive a infracţiunilor contra patrimoniului şi înşelăciunilor.

 Astfel, cetăţenii sunt informaţi şi atenţionaţi cu privire la existenţa unor fapte şi tentative ale unor persoane rău intenţionate, de a comite înşelăciuni şi furturi de bunuri din locuinţe, prin diverse moduri de operare.

Au fost vizate categoriile de persoane predispuse a deveni victime, în special persoanele vârstnice cărora li s-au făcut recomandări.

Să nu invite în locuinţă persoane necunoscute, chiar dacă pretind a fi de la diferite firme de gaz, electricitate, cablu, s.a.m.d., să nu dea bani sau diferite date personale acestora fără să îşi consulte membrii familiei, să nu dea curs solicitărilor venite din partea persoanelor cunoscute doar prin intermediul telefonului sau să depună sume de bani prin poştă sau la bancă, să ajute rude care sunt implicate în accidente rutiere sau pentru ridicarea unor premii până nu verifică aceste informaţii.

Asigurarea securităţii cetăţenilor şi a proprietăţii, a liniştii şi ordinii publice, constituie o preocupare permanentă pentru poliţiştii constănţeni dar şi cetăţenii trebuie să acorde constant o atenţie deosebită  în ceea ce priveşte propriul patrimoniu. 

De obicei, infractorii profită de ocazia oferită pentru a sustrage bunuri şi evită să pătrundă acolo unde locatarii dispun de măsuri vizibile de siguranţă.

Atunci când trec la „acţiune”, infractorii se află în competiţie cu timpul şi acţionează rapid pentru a nu fi surprinşi în imobil. Recomandările oferite de către poliţişti vin pentru a preîntâmpina victimizarea cetăţenilor.

Copiii trebuie să fie învăţaţi să evite discuţiile cu necunoscuţii, chiar dacă spun că vin din partea părinţilor, să refuze ofertele tentante ale acestora şi să păstreze cu grijă cheia de la locuinţă.

Să evite oferirea unor informaţii persoanelor necunoscute, despre ocupaţie sau program de lucru, atunci când o persoană pretinde că reprezintă o instituţie (gaze, apă, cablu, telefonie, deratizare, curierat etc), să-i solicite legitimaţia de serviciu sau documentul de identitate înainte de a intra în locuinţă.

Dacă persoana devine grăbită sau agitată, atunci ceva nu este în regulă, solicitaţi sprijinul vecinilor, reţineţi cât mai multe semnalmente pentru a le furniza de urgenţă poliţiei.

Nu cumpăraţi produse de la diferiţi comercianţi ambulanţi care sună la uşa dumneavoastră, evitaţi să ţineţi sume mari de bani sau bijuterii la domiciliu, acestea trebuie ţinute  în bancă sau în casetele de valori, în locuri greu accesibile şi asiguraţi-vă că aţi închis uşa de la intrare, ferestrele şi toate căile de acces în locuinţă, iar dacă locuiţi la etaje inferioare încercaţi să vă montaţi grilaje metalice.

Exersarea spiritului de vigilenţă şi prudenţă, reprezintă primul şi cel mai important scut  împotriva infractorilor.
 
În cazul în care aţi fost victima sau martorul unei unei infracţiuni sunaţi la 112 !
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii