Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:41 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Iohannis vs Borisov "Inițiativa navală la Marea Neagră se referă la exercițiu și training comun. Nu creează nimeni o flotă NATO"

ro

16 Jun, 2016 23:17 1724 Marime text
Prim-ministrul bulgar Boiko Borisov a confirmat, într-o declarație pentru jurnaliști la Sofia, că se opune ideii de creare a unei flote comune a Bulgariei, României, Turciei și Ucrainei, vizând contracararea prezenței navale a Rusiei în Marea Neagră, transmite BTA. Potrivit cotidianului bulgar "24 Ceasa" ("24 de ore"), Borisov a dezaprobat inițiativa președintelui român Klaus Iohannis, prezentată la Sofia, în timp ce șeful statului bulgar, Rosen Plevneliev, a susținut-o. Publicația a mai scris că, în urma reacției lui Borisov, Turcia a suspendat unilateral acordul de readmisie a migranților.
 

"Susțin NATO și UE, susțin interesele economice ale Bulgariei, dar această linie nu trebuie încălcată. Dacă bulgarii gândesc altfel, mă vor înlocui cu altcineva. (...) Vreau să văd iole, iahturi, turiști, dragoste și pace în stațiunile noastre de la Marea Neagră, nu vreau fregate care să brăzdeze marea. Putem ține exerciții bulgaro-române oricând vrem, dar cealaltă variantă ar fi optarea pentru un conflict militar. (...) Bulgaria este unul din cei mai loiali membri ai UE și NATO. Avem o bază bulgaro-americană, organizăm exerciții și conferințe, antrenamente au loc tot timpul, am făcut tot ceea ce trebuie făcut ca membri NATO. Chiar și în mijlocul aceste crize, ne-am revizuit politica și am majorat cheltuielile militare pentru a liniști forțele armate'', a declarat Boiko Borisov, citat de Agerpres.

 
 
De cealaltă parte, președintele Klaus Iohannis a declarat, astăzi, că inițiativa navală la Marea Neagră se referă la exercițiu și training comun, subliniind că NATO nu poate și nu dorește să întrețină o flotă proprie în Marea Neagră.
 

"Am văzut că au apărut tot felul de interpretări. Poate este bine să clarific un pic înainte să se aventureze toată lumea în speculații. Această inițiativă pe care am prezentat-o atât președintelui, cât și prim-ministrului este o inițiativă care țintește o colaborare practic în zona exercițiilor comune și a trainingului comun a forțelor navale românești, bulgare și turcești. Aceasta este așa numită inițiativă navală, deci se referă la forțele navale, la exercițiu și training comun", a precizat președintele Iohannis, întrebat cu privire la declarațiile premierului bulgar.

 
El a spus că inițiativa trebuie să se găsească sub umbrela NATO pentru că toate cele trei țări riverane - România, Bulgaria și Turcia - sunt aliați.
 

''Unde a apărut probabil o înțelegere greșită este conceptul de flotă NATO. Nu creează nimeni o flotă NATO. Asta este o prostie. NATO nu poate și nu dorește să întrețină o flotă proprie în Marea Neagră", a afirmat Iohannis.

 
Șeful statului a arătat că detaliile tehnice urmează să fie discutate și negociate.
 

"Acum este foarte devreme să spunem cum va arăta la sfârșit, dar lucrurile pe care vi le-am spus sunt destul de certe. Inițiativa vizează exerciții, training comun al forțelor navale. (...) Discuțiile care s-au purtat pentru această inițiativă au pornit mai demult, este vorba de aproape un an de zile de când se discută despre această inițiativă. Fiecare are opinia lui și are dreptul să aibă opinia lui și abordarea proprie, dar eu cred că este o inițiativă foarte bună care are în etapa principală ca obiectiv principal compatibilizarea forțelor navale a trei aliați din NATO", a mai spus Iohannis.

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii