Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:21 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Iohannis s-a adresat Parlamentului "Cea mai tragică lecţie a anului 2015 se numeşte Colectiv!”

ro

16 Dec, 2015 12:00 961 Marime text
 
Preşedintele Klaus Iohannis s-a adresat, în urmă cu câteva minute, Parlamentului, cu ocazia împlinirii unui an de la preluarea mandatului. Pe de altă parte, astăzi se împlineşte exact un an de la turul doi al alegerilor prezidenţiale, marcat de nenumărate probleme la secţiile din diaspora şi de impresionante manifestări de stradă generate de victoria lui Iohannis.

La şedinţă au fost prezenţi 400 de senatori şi deputaţi din cei peste 540. Iohannis a fost întâmpinat la intrarea în Palatul Parlamentului de cei doi preşedinţi ai Camerelor parlamentare, Călin Popescu Tăriceanu şi Valeriu Zgonea. Acesta este cel de-al patrulea discurs pe care Klaus Iohannis îl susţine în faţă senatorilor şi deputaţilor.

La şedinţa de plen au fost prezenţi şi membrii Guvernului, în frunte cu premierul Dacian Cioloş, dar au fost invitaţi şi membri ai corpului diplomatic. Astfel, printre cei prezenţi s-a aflat şi ambasadorul SUA, Hans Klemm.
 
"Am ţinut să vin în faţă dvs la un an de la preluarea mandatului, nu pentru a face un bilanţ sec, ci că gest de normalitate democratică. Am vorbit atunci despre direcţiile majore pentru România, despre schimbările de principiu pe care mi le asum. Convingerea mea este că marile proiecte ale unei naţiuni pot fi îndeplinite doar dacă se sprijină pe valori. Aceşti fundament avea nevoie e reconstrucţie. Am dorit că 2015 să fie anul recâştigării normalităţii în interior şi în exterior", şi-a început discursul preşedintele.

El le-a spus celor prezenţi că nu îşi doreşte o politică în care îşi fac loc extermismul, populismul sau radicalismul, ci mai de grabă aşteaptă să se ţină cont de faptul că "a face politică trebuie să fie în conştiinţa tuturor un mod de a servi naţiunea".

Preşedintele Klaus Iohannis a reamintit că se împlinesc 26 de ani de la Revoluţia din 1989: "Astăzi, la 26 de ani de la Revoluţie, cel mai bun mod de a onora acel sacrificiu este să reconstruim încrederea".
Preşedintele a vorbit şi despre vizitele externe şi obiectivele urmărite. "Consolidarea şi extinderea parteneriatului strategic cu SUA, întărirea parteneriatelor şi relaţiilor privilegiate cu statele europene şi NATO", a mai declarat preşedintele, enumerând printre aceste ţări Italia, Franţa, Turcia sau Ucraina, şi subliniind faptul că "relaţia privilegiată cu R.Moldova rămâne o constanţa".
Klaus Iohannis a mai declarat că preşedintele este un generator de echilibru şi că este nevoie de redescoperirea dialogului cu partidele, deschiderea către societatea civilă, transformarea ideii de consultare într-una reală, cu efecte concrete.

"Anul 2015 a demonstrat că se poate să avem acord larg pe subiecte de interes public şi că un asemenea acord nu rămâne doar pe hârtie sau la nivel declarativ. Prima acţiune a fost legată de bugetul de 2% din PIB", a mai declarat Iohannis.

Preşedintele a trecut în revista şi alte momente, printre care adoptarea codului fiscal, dar a menţionat faptul că lipseşte rigoarea în adoptarea legilor, motiv pentru care a fost nevoit să sesizeze CCR. "În anul 2015 recâştigarea normalităţii a însemnat şi demersuri în plan extern. Mă refer în mod particular la restabilirea prestigiului României în exterior", a mai spus el.

Şeful statului a reamintit că românii din diaspora pot vota la anul prin corespondenţă şi şi-a exprimat convingerea că votul se va desfăşura mult mai bine: "Nu este o lege perfectă, dar esenţial este că există, a venit la timp şi a rezultat din voinţă clasei politice".

În opinia lui, "cea mai tragică lecţie a anului 2015 se numeşte Colectiv. Evenimentul a scos la iveală probleme ale multor sisteme, unele perpetuate de ani de zile, în faţă lor am ridicat din umeri a neputinţă şi am ajuns să le tolerăm. Sunt lucruri pe care nu avem dreptul moral să le dăm uitării şi concluzii care ne determina să fim responsabili. Cea mai dura este aceea că corupţia ucide".
O a două lecţie este cea a schimbării. E nevoie de o schimabre profundă a politicului, a mai declarat acesta: "Între clasa politică şi cetăţeni nu are voie să existe o prăpastie".

După discursul ţinut de preşedinte, începând de la ora 16:00, plenul reunit al Parlamentului votează bugetul pe 2016.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Colectiv 16 Dec, 2015 14:23 Cea mai tragica lectie a romaniei ramane sistemul sanitar Din cauza legilor inguste,a bugetului sub orice critica alocat acestui domeniu mor de 10000 de ori mai multi oameni decat in colectivul vostru.