Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:54 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Motivare ÎCCJ în cauza cu ANI Iohannis a acționat pentru un interes social, și nu unul personal

ro

22 Apr, 2015 15:52 2076 Marime text
Klaus Iohannis, în calitate de primar al Sibiului și reprezentant al unității administrativ teritoriale în AGA a SC „Apă Canal" SA Sibiu, a acționat pentru un interes social, și nu unul personal, se arată în motivarea deciziei din 21 ianuarie prin care Înalta Curtea de Casație și Justiției (ÎCCJ) a stabilit că Iohannis nu s-a aflat în stare de incompatibilitate, informează Agerpres.

ÎCCJ a dat astăzi publicității motivarea prin care a respins recursul Agenției Naționale de Integritate și a decis definitiv că fostul primar al Sibiului Klaus Iohannis nu s-a aflat în stare de incompatibilitate. ANI a făcut recurs împotriva sentinței din 25 septembrie 2013 a Curții de Apel Alba Iulia.

Instanța Supremă a precizat că incompatibilitatea reprezintă interdicția de a cumula două sau mai multe funcții/atribuții care prin exercitarea lor simultană ar putea altera obiectivitatea cu care oficialul public are obligația să își îndeplinească sarcinile de serviciu.

Judecătorii explică că „nu se poate afirma de plano" că funcția de primar este incompatibilă cu funcția de reprezentant legal al unității administrativ teritoriale în adunările generale ale societăților comerciale de interes local sau de reprezentant al statului în adunarea generală a unei societății comerciale de interes național, calificarea de facto urmând a se stabili în raport de circumstanțele fiecărei cauze, aspect reținut și de Curtea Constituțională în deciziile pronunțate.

Instanța arată că instituția juridică a operatorului regional a sistemului public de alimentare cu apă și canalizare este distinctă de instituția juridică a societății comerciale de interes local, iar interesul propriu al primarului într-o astfel de entitate cu caracter regional însărcinată cu îndeplinirea unui serviciu public nu poate exista, din moment ce într-o astfel de entitate sunt reprezentate interesele fiecărui asociat din cadrul entității care a participat la capitalul entității respective.


Sursa: Agerpres
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii