Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:27 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Inundații 170.000 de persoane au fost evacuate în sud-estul Americii de Sud

ro

27 Dec, 2015 08:05 1673 Marime text
Aproape 170.000 de persoane au fost evacuate în Paraguay, Argentina, Brazilia și în Uruguay din cauza celor mai grave inundații din ultimele decenii, au făcut cunoscut autoritățile sâmbătă, citate de AFP.
 
Ploile violente provocate de fenomenul meteorologic El Nino în săptămâna Crăciunului au lovit în principal Paraguayul, unde inundațiile provocate de râul cu același nume au determinat evacuarea a 130.000 de persoane, potrivit autorităților.

Patru persoane și-au pierdut viața în urma prăbușirii unor copaci. Capitala Asuncion, care numără 500.000 de locuitori, a rămas temporar fără energie electrică.

"Nu putem abandona miile de familii care sunt afectate de inundații", a declarat președintele paraguayan, Horacio Cartes, în mesajul său de Crăciun, anunțând deblocarea a 3,5 milioane de dolari pentru evacuați.

În nord-estul Argentinei, inundațiile râului Uruguay au făcut doi morți, iar 20.000 de persoane au fost evacuate, potrivit autorităților care au anunțat "cele mai grave inundații din ultimii 50 de ani".

Această creștere a apelor "ar putea deveni una dintre cele mai complicate din istorie", a comentat ministrul de interne, Rogelio Frigerio.
Provincia Entre Rios este cea mai lovită, cu 10.000 de persoane deplasate, mai ales în orașul Concordia de pe malurile fluviului.
"Știam că El Nino va provoca inundații, dar nimeni nu și-a imaginat că vor lua o asemenea amploare", a declarat joi primarul orașului, Enrique Cresta.
Fluviul Uruguay a provocat pagube și în Brazilia și Uruguay. În aceste țări, el este granița naturală cu Argentina.

Președintele Braziliei, Dilma Rousseff, a survolat sâmbătă în elicopter vestul statului meridional Rio Grande de Sul, unde 9.000 de persoane au fost evacuate din cauza creșterii nivelului fluviului Uruguay și al afluentului acestuia, râul Quarai.
Brazilia a deblocat într-o primă fază 1,7 milioane de dolari pentru regiunea afectată.

În Uruguay, 9.000 de persoane au fost deplasate din cauza inundațiilor, a informat Serviciul național de urgență (Sinae), mai ales în nord și în centru.

Actualul episod climatic El Nino — un curent ecuatorial cald din Oceanul Pacific — este unul dintre cele mai puternice observate cu începere din 1950, a anunțat ONU în noiembrie.

Acest fenomen ar putea dura până în primul trimestru din 2016, au avertizat Națiunile Unite.
 

Sursa: agerpres.ro
Sursa foto: publika.md

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii