Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:28 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Intrarea Maicii Domnului in Biserica

ro

21 Nov, 2009 15:16 1413 Marime text

Astăzi, credincioşii ortodocşi şi cei greco-catolici sărbătoresc Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Potrivit Antena 3, acesta este primul praznic din Postul Crăciunului şi unul dintre cele mai mari, închinate Fecioarei Maria.

Sărbătoarea mai este cunoscută în popor si sub denumirea de Vovidenia sau Ovedenia. Creştinii care postesc au dezlegare la peşte şi preparate din peşte.

Sărbătoarea aminteşte de ziua în care părinţii Mariei, Ioachim şi Ana, au dus-o pe aceasta la templul din Ierusalim, pentru a o încredinţa vieţii monahale. Sfinţii Părinţi şi-au chemat toate rudele din Nazaret, au îmbrăcat-o pe fetiţă cu cele mai bune haine şi au plecat spre templu. Acolo a fost întâmpinată de marele preot Zaharia, tatăl Sfântului Ioan Botezătorul.

După binecuvânare, Sfânta Maria, atunci în vârstă de doar trei ani, a fost dusă în cea mai sfântă încăpere a Templului. Legenda spune că a rămas acolo timp de 12 ani.

Tradiţia populară spune că în ziua de Ovedenie se deschid cerurile şi animalele încep să vorbească. Se consideră că dacă în noaptea de Vovidenie este cer senin atunci anul ce va urma va fi secetos, iar dacă va ninge atunci iarna va fi lungă şi zapadă din belşug.

Conform tradiţiei, copiii rup crenguţe de măr şi le pun în apă ca să înflorească pentru a le folosi pentru sorcovit.

Aceste crenguţe stau la baza versurilor din colinde de genul „florile dalbe", „măruţ mărgăritar". Tot astăzi, se dă de pomană pentru cei înecaţi şi pentru cei care au murit fără lumânare la căpătâi.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii