Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
22:28 21 04 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ambasada SUA „Intenționăm să păstrăm unul dintre cele mai importante parteneriate militare din lume”

ro

14 Jun, 2015 13:19 599 Marime text
 
Statele Unite ale Americii intenţionează să păstreze „unul dintre cele mai bune parteneriate militare din lume la ora actuală", a arătat, astăzi, Ambasada SUA la Bucureşti, într-o declaraţie cu ocazia sărbătoririi, în data de 14 iunie, a 135 de ani de relaţii diplomatice româno-americane, informează Agerpres. 

„Intenţionăm să păstrăm unul dintre cele mai bune parteneriate militare din lume la ora actuală, continuând să colaborăm strâns pentru a promova libertatea şi a ne apăra împotriva ameninţărilor regionale şi globale", susţine sursa citată. 

Reprezentanţa diplomatică arată, de asemenea, în mesajul său, că SUA doresc să colaboreze pe viitor cu România pentru „a construi o economie de clasă mondială" şi pentru a se asigura că "statul de drept înseamnă justiţie egală pentru toţi". 

„Acum, când intrăm în următorii 135 de ani de relaţii diplomatice şi mai departe, dorim să colaborăm cu România pentru a construi o economie de clasă mondială, în care antreprenoriatul şi realizările individuale sunt sărbătorite şi generează creştere economică. (...) Vom coopera pentru a ne asigura că statul de drept înseamnă justiţie egală pentru toţi şi că ţările noastre sunt protejate de flagelul criminalităţii transfrontaliere şi terorismului. În final, vom explora toate posibilităţile de a uni popoarele noastre în susţinerea obiectivelor noastre comune şi a prieteniei noastre din ce în ce mai profunde. Făcând aceste lucruri, vom întări împreună faptul că nu vom compromite niciodată valorile pe care sunt întemeiate alianţa şi parteneriatul nostru strategic. Este datoria noastră colectivă să garantăm protejarea, consolidarea şi păstrarea acestor idei şi instituţii, nu doar acum şi în următorii 135 de ani, ci pentru toate generaţiile viitoare", se afirmă în comunicatul ambasadei SUA, difuzat astăzi. 

Ambasada americană remarcă totodată eforturile susţinute, de-a lungul anilor, ale multor diplomaţi din ambele ţări „pentru a construi, menţine şi consolida relaţia" începută în urmă cu 135 de ani. 

„Ne bucurăm acum de rezultatele eforturilor lor, sub forma unui parteneriat strategic înfloritor. La baza parteneriatului nostru stau valorile transatlantice pe care Statele Unite şi România le împărtăşesc. Ne dorim ca toţi românii să se bucure de pace şi securitate, protejaţi de statul de drept, având la dispoziţie mijloacele necesare pentru a prospera şi pregătiţi să profite de oportunităţile oferite de lumea din ce în ce mai globalizată în care trăim", se arată în mesajul ambasadei SUA. 

Sursa citată arată că "transparenţa, stabilitatea şi previzibilitatea sunt cheia atingerii potenţialului economic al României şi creşterii bogăţiei şi prosperităţii tuturor românilor" iar aceste condiţii sunt de asemenea „fundamentul valorilor noastre comune ca aliaţi NATO". 

„Angajamentul nostru reciproc în cadrul NATO continuă să devină mai profund. NATO este nu doar cea mai măreaţă alianţă din istoria mondială, ci şi cea care asigură siguranţa şi prosperitatea democraţiilor noastre. În Tratatul Atlanticului de Nord, din 1949, înainte de orice menţiune a strategiei militare de apărare comună, membrii NATO se angajează să «salvgardeze libertatea, patrimoniul lor comun şi civilizaţia popoarelor lor, fondate pe principiile democraţiei, libertăţii individuale şi supremaţiei legii». Pe aceste principii România şi SUA continuă să-şi dezvolte strânsul parteneriat strategic bilateral", se mai arată în comunicatul Ambasadei SUA la Bucureşti, difuzat cu prilejul sărbătoririi a 135 de ani de relaţii diplomatice româno-americane. 

Ti-a placut articolul?

Comentarii