Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:01 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Insula Serpilor nu este considerata punct de baza, asa cum ceruse Ucraina

ro

03 Feb, 2009 17:09 902 Marime text

Insula Şerpilor nu va fi considerată punct de bază în trasarea liniei de delimitare în Marea Neagră, deci, practic, nu va fi considerată "ţărm" al Ucrainei, aşa cum ceruse Kievul, a anunţat preşedinta Curţii Internaţionale de Justiţie, Rosalyn Higgins, citată de www.realitatea.net

Insula Şerpilor nu este considerată ca fiind integrată în coasta Ucrainei şi deci nu poate fi considerat un punct de bază pentru trasarea liniei de delimitare, a spus Higgins, citind din verdictul Curţii.

Punctele de bază sunt importante pentru decizia Curţii, pentru că în funcţie de acestea se trasează linia de echidistanţă.

Ucraina argumentase că Insula Şerpilor ar trebui să fie luată în considerare ca punct de bază în trasarea liniei de delimitare în Marea Neagră, deci, practic, să fie considerată "ţărm" al Ucrainei şi să extindă cu mult zona care ar reveni acestei ţări. Mai mult, potrivit Ucrainei, Insula Şerpilor poate susţine forme de viaţă, având propria sursă de apă, ceea ce determină încadrarea ei la categoria "insule" şi nu la categoria "stânci". 

Spre deosebire de România, care susţine realizarea delimitării printr-o metodă matematico-geografică, Ucraina a susţinut că în acest caz nu se pot face "calcule matematice precise", fiind necesară deplasarea liniei astfel încât "să se ajungă la un rezultat echitabil". 

Soluţia Ucrainei se bazează pe o delimitare între coasta meridională de numai 300 de metri a Insulei Şerpilor, pentru trasarea în prima fază a delimitării liniei provizorii de echidistanţă. Aceasta ar urma, potrivit viziunii ucrainene, să fie ajustată prin translatare către coasta română pentru a ţine cont de o aşa-numită "disparitate marcată", în favoarea sa, a raportului lungimii coastelor celor două state.

Sursa: www.realitatea.net

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii