Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:58 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

INFP Gheorghe Mărmureanu „Activitatea seismică este normală în zona Vrancea“

ro

24 Sep, 2016 15:08 2022 Marime text
Activitatea seismică este normală, în prezent, în zona Vrancea și nu cred că în perioada imediat următoare vor mai fi cutremure de tipul celui din această noapte, ci mult mai mici, a declarat, astăzi, directorul onorific al Institutului Național pentru Fizica Pământului (INFP), Gheorghe Mărmureanu, citat de Agerpres.
 

"Deocamdată nu este nicio problemă. Este o activitate seismică normală în zona Vrancea. Cutremurele de genul acestora, eu le pot numi nesemnificative pentru probleme mari, însă protecția populației este o problemă. Cutremurele din această clasă, cum au fost cele din ultimele ore, nu generează la rândul lor seisme foarte mari", a precizat directorul INFP.

 
Profesorul Gheorghe Mărmureanu susține că în perioada imediat următoare nu se vor mai produce cutremure precum cel de azi-noapte, iar până la un cutremur mare "mai e un timp".
 

"Vrancea asta nu doarme, văd că își caută de treburile ei. Sunt și eu curios ce vrea să facă. Asta este viața...Deocamdată eu sunt absolut optimist și nu cred că vor mai fi în perioada imediat următoare cutremure de tipul celui de azi-noapte, ci mult mai mici. Nu sunt Dumnezeu ca să spun, dar știu destul de multe pentru că sunt omul care a făcut partea seismică la Casa Poporului (Palatul Parlamentului n.r.), la Cernavodă, etc. Cutremurele mari nu au loc în fiecare zi, au loc la o anumită distanță în timp. Deocamdată mai e un timp până la un cutremur mare", a explicat Mărmureanu.

 
Noaptea trecută, la ora locală, 2:11, s-a produs în zona Vrancea un cutremur de 5,3 grade pe Richter, la șapte kilometri vest de comuna Nereju, județul Vrancea, la o adâncime de 91,6 kilometri, fiind urmat la ora 2:48 de unul de 2,7 grade pe Richter.
 
Seismul a avut intensitatea epicentrală V, iar orașele cele mai apropiate au fost Covasna (38 km), Focșani (44 km), Târgu Secuiesc (49 km), Râmnicu Sărat (50 km) și Mărășești (51 km). Cutremurul a fost resimțit puternic în București, Iași și Bârlad, dar și în Republica Moldova.
 
Astăzi la prânz s-a mai produs un cutremur de 3,1 grade pe scara Richter, în județul Buzău, la ora locală 12:15. Seismul a avut loc la o adâncime de 143,2 kilometri.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii