Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:56 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

INFP Cutremurul din Vrancea nu are nicio legătură cu ceea ce s-a întâmplat în Italia

ro

31 Oct, 2016 16:15 1842 Marime text
Luna octombrie a fost caracterizată de o activitate seismică normală, iar cutremurul care a avut loc în județul Vrancea nu are nicio legătură cu ceea ce s-a întâmplat în Italia, a declarat, astăzi, directorul general al Institutului Național pentru Fizica Pământului (INFP), Constantin Ionescu, potrivit Agerpres.

„Cutremurul produs cu puțin timp în urmă nu are nicio legătură cu cutremurul din Italia pentru că sunt zone diferite și nivel de adâncime diferit. Acest seism din Vrancea este un cutremur de sine stătător, care a venit la puțin peste o lună de zile după cel de 5,3 grade pe Richter din septembrie și de aceea este poate deranjant, însă putem spune că ne încadrăm în activitate seismică normală în Vrancea", a declarat, astăzi, directorul general al Institutului Național pentru Fizica Pământului (INFP), Constantin Ionescu, conform Agerpres.

Acesta a precizat că în luna octombrie s-au înregistrat, în medie, 10 cutremure, ceea ce arată că activitate seismică a fost în limite normale.

„În luna octombrie s-au înregistrat, în medie, 10 cutremure, deci o activitate seismică normală. Nu putem știi dacă va veni un cutremur mai mare sau când se va produce unul mai mic. Nu putem spune că acest seism prevestește altceva, atâta timp cât nu se produc mai multe nu putem să ne dăm seama. Dacă ne uitam la evenimentele din Italia ne apucă groaza, acolo poți să spui că s-a intensificat activitatea și s-ar putea produce ceva mai mare. La noi, în România, este greu de spus deoarece dacă se intensifică activitatea în Vrancea poate să vina și unul mai mare, dar poate să fie și o descărcare", a explicat Ionescu.

Potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP), luni, la ora locală 13:59, s-a produs în județul Vrancea un cutremur cu magnitudinea de 4,1 grade pe scara Richter, la o adâncime de 100 de kilometri, însă ulterior seismologii au revizuit intensitatea la 4 grade pe Richter, iar adâncimea la 89,7 kilometri.

Șeful INFP a subliniat că seismul s-a resimțit și în alte orașe din România, intensitatea maximă fiind de 3 grade în localitățile cele mai apropiate de epicentru și în scădere până la 2 grade pe Richter în cele mai îndepărtate.

Cel mai important seism din acest an s-a înregistrat în data de 24 septembrie, la ora locală 2:11, în zona Vrancea, și a avut o magnitudine de 5,3 grade pe Richter.

În 2015, cel mai puternic seism a avut magnitudinea de 4,9 grade pe scara Richter și s-a înregistrat în data de 29 martie, în județul Buzău.

Potrivit datelor INFP, cea mai importantă mișcare tectonică din România în ultimii ani a fost înregistrată în anul 2014, pe 22 noiembrie, când s-a produs un cutremur de 5,7 grade pe scara Richter, acesta fiind resimțit și la București.


Citeşte şi 

Cutremur semnificativ în Vrancea. Magnitudini precizate de specialiștii. Ce intensitate a avut în județul Constanța (tabel)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii