Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:07 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Independența justiției nu se negociază!” Magistrații refuză invitația premierului Dăncilă la discuții

ro

24 Feb, 2019 17:52 1147 Marime text
Asociațiile profesionale ale magistraților au refuzat invitația lansată de premierul Dăncilă și au cerut aborgarea imediată a OUG nr. 7 din 2019, pe care Guvernul PSD-ALDE a adoptat-o în urmă cu câteva zile, explicând că orice dialog trebuia inițiat înainte de emiterea actului normativ, și nu după, potrivit b1.ro.

„Independența justiției nu se negociază! Orice dialog referitor la adoptarea OUG nr.7/2019 trebuia inițiat anterior emiterii sale, iar nu post factum, singura soluție aflată în acest moment la îndemâna legiuitorului (fie el și delegat) fiind abrogarea imediată și în integralitate a actului normativ în cauză”, arată comunicatul lansat de Forumul Judecătorilor.


„Reiterăm faptul că Guvernul României și Parlamentul României au refuzat constant să ia în considerare argumentele și soluțiile constituționale prin care să respecte convențiile internaționale la care România a aderat, transmise în ultimii doi ani de corpul magistraților, care s-au opus inițiativelor legislative într-o majoritate covârșitoare  (peste 90% dintre judecători și procurori), iar adoptarea unor modificări ale legislației privind organizarea judiciară, prin Ordonanțe de urgență ale Guvernului, fără respectarea unor rigori minime de transparență decizională și fără consultarea reală și efectivă a corpului magistraților este contrară angajamentelor internaționale ale Statului român”, se mai arată în comunicat.

Corpurile profesionale au subliniat că Guvernul PSD-ALDE are obligația de a lua măsurile de suspendare a punerii în aplicare a legilor justiției, după cum o recomandă Comisia Europeană, Comisia de la Veneția și GRECO.

Citește și:
Premierul Viorica Dăncilă invită reprezentanții CSM și ai asociațiilor de magistrați la discuții
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii