Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:02 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Inconștiență în trafic. Mai mulți șoferi depistați de polițiști în trei ore. Unul era și sub influența băuturilor alcoolice

ro

20 Nov, 2018 14:06 946 Marime text
În numai 3 ore polițiștii Brigăzii Rutiere au depistat 5 persoane care conduceau în timp ce se aflau sub influența substanțelor psihoactive. De asemenea, a mai fost depistată o persoană care se afla într-un autoturism și care avea asupra ei substanțe susceptibile a face parte din categoria celor interzise la deținere. Pe numele acestora au fost întocmite dosare penale.
 
Potrivit Poliției Capitalei, la data de 18.11.2018, într-un interval de numai 3 ore, polițiștii Brigăzii Rutiere au depistat în trafic cinci conducători auto ce se aflau la volan în timp ce se aflau sub influența substanțelor psihoactive. Totodată, într-un alt autovehicul oprit de polițiști a fost depistat un pasager care avea asupra lui substanțe susceptibile a fi interzise la deținere.
 
Aceștia, trei bărbați și două femei, au fost testați cu cu aparatul marca Drager modelul DRUGTEST rezultatul fiind pozitiv la mai multe categorii de substanțe psihoactive. Totodată, unul dintre conducătorii auto emana halenă alcoolică și fiind testat cu aparatul etilotest, acesta a indicat o valoare de 0,96ml/l alcool pur în aerul expirat.
 
În toate aceste cazuri persoanele depistate au fost conduse la Institutul Național de Medicină Legală pentru recoltarea de mostre biologice. În toate aceste cazuri au fost întocmite dosare penală.
 
Polițiștii Brigăzii Rutiere acționează zilnic în vederea prevenirii și combaterii consumului de substanțe psihoactive de către conducătorii auto, pentru depistarea lor folosind aparatul marca Drager model DRUGTEST 5000 STK.
 
Consumul de substanțe psihoactive influențează comportamentul conducătorilor de vehicule, afectează capacitatea de a conduce, diminuează reflexele, aceștia nemaiputând fi stăpâni pe propriile mișcări și nemaiputând evita obstacolele apărute în cale.
 
De asemenea, conducătorul unui vehicul care a consumat substanțe psihoactive poate deveni agresiv, trecând foarte ușor de la o stare calmă la una de nervozitate, în cele mai multe cauze finalitatea fiind producerea unui eveniment rutier, uneori cu consecințe deosebit de grave.
 
Pe raza Municipiului București, de la începutul anului și până în prezent, în cadrul acțiunilor și activităților specifice, polițiștii Brigăzii Rutiere au depistat 95 conducători auto ce se aflau sub influența substanțelor psihoactive în timp ce conduceau vehicule pe drumurile publice.
 
Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul de către o persoană care se află sub influența substanțelor psihoactive se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani sau cu amendă, conform art. 336, alin.2, Cod Penal.
 
Se reține permisul de conducere în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce, până la soluționarea dosarului penal.
 

”Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie” - au transmis polițiștii.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii