Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:14 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Încep licitaţiile pentru explorarea gazelor de şist

ro

23 May, 2013 14:02 1518 Marime text
Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) va organiza, în perioada următoare, licitaţiile pentru desemnarea firmelor care vor realiza explorarea gazelor de şist, a anunţat, joi, Constantin Niţă, ministrul Delegat pentru Energie, în cadrul Conferinţei „Energy Business Summit”, desfăşurată sub patronajul Ministerului Economiei.
„În perioada următoare, Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) va organiza licitaţiile de desemnare a firmelor care vor realiza explorarea gazelor de şist. Ulterior, vom aştepta rapoartele geologice ale acestor firme, rapoarte care ne vor indica dacă există sau nu gaze de şist pe teritoriul ţării noastre. De-abia după ce vom constata că România dispune de gaze de şist, vom decide dacă le vom exploata sau nu", a afirmat Constantin Niţă. 

Acesta a precizat că în România există deja companii care au obţinut licenţele de explorare a gazelor de şist. 

„Apariţia gazelor de şist a modificat raportul dintre SUA şi Uniunea Europeană, în sensul unei competitivităţi mai mari a companiilor americane faţă de cele din Europa. Căutăm să identificăm soluţii de reaşezare a mixului energetic în România, deoarece situaţia economiei ne împinge să facem acest lucru", a mai spus Constantin Niţă. 

Ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Rovana Plumb, a declarat sâmbătă că ministerul de resort va organiza dezbateri publice pentru a analiza avantajele şi riscurile exploatării gazelor de şist, prima dintre aceste dezbateri urmând să aibă loc la începutul lunii iunie la Bucureşti. 

„Vom organiza dezbateri publice. Vom începe prin organizarea unei dezbateri publice la Bucureşti, în prima decadă a lunii iunie, cu specialişti, cu experţi şi, bineînţeles cu organizaţii neguvernamentale, pentru a putea explica în mod cât se poate de ştiinţific care sunt avantajele şi dezavantajele", a spus Rovana Plumb. 

Aceasta a reiterat că trebuie făcută o departajare clară între explorare, care va dura minimum cinci ani, şi exploatare. 

„Trebuie să facem o departajare clară între procesul de explorare, unde vom vedea dacă ţara noastră dispune sau nu de resurse şi unde nu există niciun risc de mediu, şi componenta de exploatare, care presupune risc de mediu. Perioada de explorare va dura minimum cinci ani, timp în care este posibil să apară şi alte tehnologii de exploatare mai prietenoase cu mediul. Din informaţiile pe care le avem, există în procedură de analiză alte două noi tehnologii, care sunt prietenoase cu mediul, şi care asigură totodată şi protecţia cetăţenilor care locuiesc în apropierea zonelor de exploatare", a precizat Rovana Plumb, subliniind că riscurile de mediu sunt asociate tehnologiei de fracturare hidraulică şi că aceasta nu se impune la explorare. AGERPRES
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii