Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:35 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Incendiul de la "Colectiv" Scafandrul Andrei Trifu, din Mangalia, a povestit prin ce a trecut în 30 octombrie

ro

12 Nov, 2015 16:58 1946 Marime text
 
Bilanţul tragic al celor care şi-au pierdut viaţa în incendiul de la clubul “Colectiv” a ajuns la 53. Astăzi, câţiva dintre pacienţii internaţi au luat parte la o conferinţă de presă, împreună cu medicii care îi tratează.
Printre cei prezenţi la conferinţă s-a aflat şi Andrei Trifu, în vârstă de 44 de ani, scafandru în Mangalia. El a avut norocul să scape din tragicul eveniment din 30 octombrie.
Acesta a povestit că a mers cu nişte prieteni la concert, deoarece membrii trupei Goodbye to Gravity îi erau de asemeni prieteni. “În momentul în care a izbucnit incendiul, a fost o stare de hipnoză general. Lumea a paralizat pentru câteva secunde. Solistul chiar a cerut un instinctor, dar se pare că nu a fost pentru moment nimic de ajutor. După câteva secunde, a început aşa-zisul foc puternic, care a trimis lumea spre ieşire, într-o busculadă de care nu aş vrea să aibă parte nimeni de acum încolo. Eram exact la mijlocul scenei, la patru metri de scenă, în faţa camerelor principale de filmat", povesteşte Andrei.
El a explicat cum l-a ajutat pregătirea din armată: "Cumva am reuşit să-mi fac loc spre ieşire. Din pregătirea mea de ani de zile, de 20 şi ceva de ani de armată, mi-am dat seama că ceva este în neregulă, aşa că am căutat să-mi salvez în primul rând mie viaţa. Dar înainte să fac asta am strigat oamenilor să se lase cât mai jos, să le induc oamenilor să aibă o undă de reacţie. Cine a ascultat, a ascultat".

"Cred că iertarea va veni uşor-uşor"

Andrei Trifu a descris clipele teribile prin care el şi alte sute de oameni au trecut: "Cei mai nepregătiţi au început să tragă de cei din faţă, ca să iasă ei. Până spre ieşire am reuşit să-mi menţin respiraţia un minut şi jumătate, cu ochii închisi m-am tarat pe coate şi genunchi, exact cum am făcut în armată. Lucrul acesta m-a salvat. În urma controalelor făcute nu am nimic".
Potrivit spuselor scafandrului, el şi o altă persoană care I se agăţase de picior au fost ridicaţi în picioare de cineva şi scoşi afară. În opinia lui, de vină pentru cele întâmplate este conducerea clubului, care "nu şi-a luat măsuri de siguranţă. În orice loc trebuie să existe un stingător, un hidrant, lucruri pe care putem toţi să le manevrăm când se întâmplă aceste fenomene".
Căile sale respiratorii au scăpat, însă Andrei este rănit la cap, unde poartă un bandaj. Este drept că este în continuare internat, dar se pare că se simte mult mai bine. Referindu-se la cadrele medicale din spital, Trifu a arătat că “medicii au renunţat de multe ori la familiile lor ca să fie alături de noi”.
Întrebat dacă îi poate ierta pe cei din vina cărora s-a întâmplat totul, acesta a replicat: "Se zice să ierţi, dar să nu uiţi. Cred că iertarea va veni uşor-uşor, dar nu trebuie să uităm, că, dacă uităm, se va repeta".

La rândul său, Alex Plângu, concurent la X Factor, prezent la conferiţă, a spus că nu vrea să îşi amintească de momentele trăite în club, ci vrea să se ştie că "sunt oameni buni în România".
Alex a afirmat că în momentul izbucnirii incendiului se afla în Colectiv împreună cu o prietenă care a scăpat cu bine.

Marian Leuștean, rănit în incendiul de la club Colectiv și internat în prezent la Spitalul Bagdasar Arseni, spune că nu trebuie uitat niciodată ce s-a întâmplat în seara zilei de 30 octombrie pentru că "cea mai importantă resursă nu este nici petrolul, nici banii, ci oamenii". El a arătat că l-a impresionat cel mai mult solidaritatea umană, dorinţa de a ne face bine, dar şi "şi tristeţea medicilor când au pierdut câte un pacient, care nu a mai putut fi salvat". 
"Moartea este foarte urâtă. Viața este ca un fir de nisip, o poți pierde instantaneu fără să știi când", a completat el.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii