Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:27 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Incendiu violent la la cel mai vechi aşezământ monahal ortodox din Transilvania. Zeci de pompieri intervin pentru stingerea flăcărilor

ro

05 Jul, 2019 15:05 1096 Marime text
Un incendiu a izbucnit astăzi la cel mai vechi aşezământ monahal ortodox din Transilvania, mănăstirea Rîmeţ, unde focul se manifestă pe o suprafaţă de 400-600 de metri din acoperiş, la faţa locului fiind trimişi zeci de pompieri, informează Agerpres.ro

Potrivit ISU Alba, acţiunea este în dinamică şi forţele alocate se suplimentează gradual. Deocamdată intervin Detaşamentul Aiud şi Alba Iulia. Se acţionează cu patru autospeciale de stingere cu apă şi spumă, două autoscări de 42 de metri şi o motopompă de mare capacitate. De asemenea, la Rîmeţ au fost trimise şi două autospeciale SMURD tip B2.

Reprezentanţii ISU Alba nu au putut preciza care acoperiş este cuprins de flăcări.

Aici se află două biserici, iar aşezământul monahal găzduieşte mai multe clădiri.

Conform Agerpres.ro, incendiul care a izbucnit la cel mai vechi aşezământ monahal ortodox din Transilvania, mănăstirea Rîmeţ, se manifestă la acoperişul clădirii care găzduieşte chiliile călugăriţelor.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Alba, căpitan Radu Botezan, a transmis că pompierii intervin pentru stingerea focului ce a cuprins o suprafaţă de 400-600 de metri din acoperişul clădirii de chilii.

Zeci de pompieri de la Detaşamentele Aiud şi Alba Iulia acţionează cu patru autospeciale de stingere cu apă şi spumă, două autoscări de 42 de metri şi o motopompă de mare capacitate.

Mănăstirea Rîmeţ este cel mai vechi aşezământ monahal din Transilvania.

Primii călugări s-au stabilit la Rîmeţ la începutul secolului al XIII-lea, ridicând pentru început o biserică de lemn. Un secol mai târziu este construită o biserică de piatră, a cărei arhitectură aminteşte de cele din Ţara Haţegului şi Zarandului din secolele XIII-XIV. O inscripţie slavonă din 2 iulie 1377, consemnată pe un al treilea strat de pictură al cărui substrat este peretele de piatră, aminteşte de Sfântul Ghelasie, arhiepiscop al locului, iar o consemnare în litere de piatră aflată deasupra uşii aminteşte despre cea "dintâi zugrăvire a bisericii", la 1487.

Cea de-a doua biserică, cea nouă, a fost construită între 1982 şi 1992, cu sprijinul credincioşilor din toate zonele româneşti. 

Agerpres.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii