Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:45 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

INCDM „Grigore Antipa“, 45 de ani dedicaţi cercetării complexe a Mării Negre

ro

27 Feb, 2015 12:15 2312 Marime text
La data de 1 martie se împlinesc 45 de ani de la înființarea Institutului Român de Cercetări Marine (IRCM). Actualul Institut Național de Cercetare-Dezvoltare Marină „Grigore Antipa“ (INCDM) din Constanța, continuator al IRCM, are o istorie bogată consacrată cercetărilor mediului Mării Negre.

Institutului Român de Cercetări Marine (IRCM) a fost înființat prin comasarea stațiunilor de cercetare existente, preluând și continuând tradiția acestora. Stațiunea Zoologică Marină de la Agigea, înființată prin Decretul regal nr. 810 din 1 martie 1926, a fost prima entitate de cercetări marine din România, aflată în administrarea Universității „Alexandru I. Cuza” din Iași. Stațiunea s-a făcut cunoscută în primii ani de activitate prin numeroasele lucrări publicate mai ales de prof. Ioan Borcea, întemeietorul ei, și de o serie de colaboratori sau elevi ai săi: Constantin Motaș, Eugen Macovschi, Mihai C. Băcescu, Sergiu Cărăușu, Adriana Antoniu-Murgoci, Eugen A. Pora, Radu Codreanu, Petru M. Șuster, Mihai Constantineanu și alții.

În anul 1932, ilustrul naturalist Grigore Antipa a înființat Institutul Bio-Oceanografic din Constanța, cu cele două rezervații și stațiuni de cercetare, cea de la Agigea (creată de Prof. Ioan Borcea) și cea de la Capul Kaliacra (Bulgaria). Institutul Bio-Oceanografic din Constanța a fost transformat în 1949 în Stațiunea de Cercetări Marine și Proiectări Piscicole.

În 1954, sub auspiciile Comisiei pentru Hidrologie, Hidrobiologie şi Ihtiologie a Academiei Române, Institutul de Biologie „Traian Săvulescu” şi Institutul de Cercetări Piscicole iniţiază prin sectorul de biologie marină din Constanţa cercetări complexe asupra vieţii şi condiţiilor de mediu din Marea Neagră. La scurt timp, Institutul de Cercetări Hidrotehnice a creat, în 1960, Staţiunea de Cercetări Oceanografice din Constanţa şi o staţiune de cercetare mai mică, la Sulina.

În perioada 1960 - 1970 s-a ajuns ca, pe o lungime de litoral de numai 25 km, să funcţioneze cinci unităţi de cercetare marină cu tutelare diferită, care desfăşurau într-o oarecare măsură activităţi în paralel, fiecare cu mijloace proprii relativ modeste. Ca urmare, a devenit necesară unificarea bazei materiale, informaţionale şi a personalului într-o instituţie cu un plan de cercetare marină unitar, în concordanţă cu necesităţile economiei naţionale şi cu tendinţele existente în acest domeniu de activitate pe plan mondial. La 1 martie 1970, a fost fondat astfel Institutul Român de Cercetări Marine (IRCM), ca rezultat al fuzionării celor cinci instituţii menţionate anterior, cu scopul îndeplinirii dezideratelor precizate, în spiritul continuării tradiţiei anterioare în cercetarea marină iniţiată de predecesorii Ioan Borcea şi Grigore Antipa.

În primii 10 ani de existenţă, IRCM, ca instituţie de cercetare pluri- şi interdisciplinară, a funcționat în structura Consiliului Naţional pentru Ştiinţă şi Tehnologie. După 1980, institutul a fost subordonat temporar Ministerului Învăţământului (1981), apoi Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare (1982) şi ulterior Centralei Peştelui şi Industrializării Peştelui (CPIP) (1982 - 1989). După Revoluţia din decembrie 1989, IRCM a fost afiliat Ministerului Mediului (1990), respectiv Ministerului Apelor, Pădurilor şi Protecţiei Mediului (MAPPM).

În anul 1999, sub autoritatea Ministerului Mediului şi Gospodăririi Apelor, a fost înfiinţat Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Marină “Grigore Antipa”, prin reorganizarea Institutului Român de Cercetări Marine. În scopul recunoaşterii tradiţiei centenare şi a continuităţii oceanologiei naţionale, institutul este denumit după profesorul Grigore Antipa (1867 - 1944), fondatorul şcolii româneşti de ecologie marină.
În anul 2009, a fost înfiinţat Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecția Mediului (INCDPM) Bucureşti, prin comasarea a trei institute: ICIM Bucureşti, INCDM „Grigore Antipa” Constanța și INCD „Delta Dunării” Tulcea. Din anul 2010, INCDM „Grigore Antipa” Constanţa are statutul de subunitate cu personalitate juridică. În anul 2013, INCDM „Grigore Antipa” Constanţa a trecut sub coordonarea Ministerului Educaţiei Naţionale.

Institutul şi-a început activitatea de cercetare cu următoarele laboratoare: hidrologie şi poluare marină; ecologie marină; ihtiologie; tehnica pescuitului; geologie marină; tehnologie marină. În prezent, domeniile principale de activitate vizează aspecte precum sedimentologie şi morfodinamică litorală, hidrologie şi fizică marină, biologie şi microbiologie marină, chimie şi biochimie marină, ecologie şi radiobiologie marină, ecologie aplicativă şi acvacultură, poluare marină, gestionarea resurselor pescăreşti, inginerie şi tehnologie marină, sau protecţia şi ameliorarea ecologică a lacurilor litorale.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii