Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
21:43 19 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE 5. Ce a declarat Inaltpreasfinţitul Teodosie Arhiepiscopul Tomisului a ajuns la Curtea de Apel Constanţa (galerie foto+video)

ro

24 Oct, 2016 09:58 5167 Marime text


Înaltpreasfinţitul Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, a ajuns, în aceste momente, la Curtea de Apel Constanţa. Instanţa va analiza azi plângerea formulată împotriva controlului judiciar, măsura preventivă sub care este cercetat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa.

Înaltpreasfinţitul Teodosie este bănuit de luare de mită şi folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.UPDATE 5, ora 13.20

„De ce spunea IPS Teodosie că acuzaţiile nu sunt fondate pe dovezi? Procurorii, sunt convinsă că vor lămuri această cauză şi vor ajunge la aceleaşi concluzii. Se vorbeşte că Arhiepiscopia Tomisului ar fi încasat anumite subvenţii de la APIA pentru acea cultură de vie de la Nazarcea. Discutăm, nu de 350 ha, ci doar de aproximativ 117 ha de vie. Nu numai că fondurile de la APIA nu au ajuns, ci Arhiepiscopia a alocat fonduri foarte importante pentru susţinerea acestor culturi. Dacă Parchetul ar fi dorit să afle adevărul, ar fi observat că toate aceste subvenţii au fost folosite în scopurile în care au fost luate şi mai ales acele subvenţii se dădeau pe suprafaţă, nu pe cultură. Niciodată, nici măcar procurorii nu îl acuză pe Înaltul Prelat că ar fi falsificat documentele privind suprafaţa, iar APIA dădea aceste subvenţii pe suprafaţă. Aveam nişte condiţii de eligibilitate prevăzute de lege. Toate aceste condiţii au fost respectate. Credeţi că Înaltul Prelat se ocupa de vie? Nu! Avea un departament care a fost desemnat în a aplica corect legea. Nu are nici un document semnat de Înaltul Prelat. Cu toate acestea, este acuzat de această fraudă“, a declarat Maria Văsii, avocata lui IPS Teodosie.
 
„Înaltul are hainele de pe dânsul. Nu are familie pe care să o îmbogăţească, nu are pe nimeni. Tot ce are sunt aceste straie pe care vrea să le poarte cu cinste. Regretăm modul în care poate dumnealui ca persoană a provocat poate cine ştie ce patimi publice. Cu siguranţă ele nu sunt justificate cu acuzaţii. Avem această penibilă faptă de corupţie – 500 euro. Înainte de toate discutăm cu toţii dacă un Înalt Prelat care aparţine unei biserici, poate avea calitate de funcţionar public ca să răspundă de luare de mită. Şi în altă ordine de idei, la dosar sunt interceptări care arată refuzul vehement pe care dânsul îi adresează celui care întinde plicul cu 500 de euro. Nici nu vede câţi sunt acolo. Aceste dovezi sunt la dosar. Aşadar, noi avem dreptul să spunem că acuzaţia este nefondată“, a mai spus avocata lui IPS Teodosie.
 
„Noi de ce contestăm astăzi controlul judiciar? Pentru că părintele, ca persoană fizică, ar avea de revendicat ceva, ci pentru ca la fiecare termen când merge să semneze pentru controlul judiciar, dumneavoastră (n.r. - jurnaliştii) prezentaţi în jurnal această faptă deosebit de gravă care nu e acoperită de realitate, iar această faptă poate să aducă prejudicii Bisericii noastre.
 
A cerut să fie judecat în linişte ca orice alt cetăţean al României şi ca jurnaliştii să manifeste prudenţă.
 
„Este autosesizare cu privire la aceste fonduri de la APIA către Nazarcea şi este altă sesizare care nu este fundamentată pe nimic concret, numai pe o anchetă jurnalistică care distorsionează adevărul în scop jurnalistic. Nu confundăm o anchetă judiciară care trebuie să se bazeze pe documente. Nu să pornească la o acuzaţie penală fără nici un document judiciar. Avem un denunţător în ceea ce priveşte această posibilă faptă de corupţie, iar ea nu este credibilă nici măcar pentru procurori. Biserica nu face plângeri, iar apărarea noastră va fi de a lămuri în mod activ procurorul. Vrem să ne apărăm şi nu altceva!“, a conchis apărătoarea lui IPS Teodosie. 

Citeşte şi 

IPS Teodosie
„Pe mine personal, nu mă afectează că sunt acuzat pe nedrept, dar afectează Biserica“ (video)


UPDATE 4, ora 12.53

„Acum am avut ocazia să-mi susţin nevinovăţia pentru că cele incriminate defapt nu există. Atât am de spus. Şi am întrebat cui foloseşte să umilească biserica? Pe mine personal, nu mă afectează că sunt acuzat pe nedrept, dar afectează Biserica, pentru că reprezint Biserica. Probele se vor dovedi că defapt nu s-au găsit. Avocaţii pot să spună mai multe“, a declarat IPS Teodosie.

UPDATE 3, ora 10.45

Şedinţa de judecată a fost declarată secretă. 

UPDATE 2, ora 10.30

Judecătorul care va analiza plângerea lui IPS Teodosie este magistratul Marius Damian Mitea, de la Curtea de Apel Constanţa.

UPDATE 1, ora 10.09

Avocata lui IPS Teodosie este Maria Văsii, cea care l-a apărat de-a lungul timpului pe Cristian Cioacă, poliţistul acuzat că şi-ar fi ucis soţia, pe avocata Elodia Ghinescu. Maria Văsii i-a mai apărat pe Cristian Borcea, unul dintre inculpaţii dosarului Retrocedărilor din Constanţa, pe Adrian Zglobiu, condamnat pentru ca l-ar fi scuipat pe Traian Băsescu, în Portul Constanţa.

Avocata Maria Văsii i-a reprezentat la ultimul termen de judecată, la Curtea de Apel Constanţa, pe Gilberto Şaban şi pe George Davidescu, ambii condamnaţi la închisoare pe viaţă în dosarul morţii Larei Şaban, sora primului menţionat. Maria Văsii i-a mai reprezentat la Constanţa pe George Becali.

Sursa foto + video: ZIUA de ConstanţaTi-a placut articolul?

Comentarii