Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:16 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

În Vrancea Militarii de la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu, prezenţi la comemorarea eroilor din Primul Război Mondial

ro

21 Jul, 2015 12:02 845 Marime text
Militari din cadrul Black Sea Area Support Team - Baza Aeriană "Mihail Kogălniceanu" au participat, ieri, la comemorarea eroilor din Primul Război Mondial pe câmpul de luptă de la Mărăşti. Evenimentul „In memoriam… eroilor de la Mărăşti” a fost organizat de Consiliul Judeţean Vrancea, în parteneriat cu Instituţia Prefectului, militarii Brigăzilor 8 LAROM şi 282 Infanterie Mecanizată, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Vrancea şi Ateneul Popular. Au fost prezenţi reprezentanţi ai instituţiilor publice vrâncene, primari şi, pentru prima dată în judeţ, un detaşament de militari de la Baza Aeriană „Mihail Kogălniceanu”. Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, a oficiat slujba religioasă pentru eroi, alături de un sobor de preoţi. Marele absent la evenimentul respectiv a fost preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan.
Soldaţii din Garda de Onoare au rămas nemişcaţi până la ordinul de defilare. După defilare invitaţii au fost poftiţi să admire o serie de fotografii din Primul Război Mondial. Corul Pastorala a creat admosfera muzicală a evenimentului.
În urmă cu 98 ani, pe data de 22 iulie 1917 (9 iulie stil vechi), la Mărăşti a început ofensiva Armatei Române. Victoria reputată de Armata a II-a, condusă de Mareşalul Averescu, a fost cea care a determinat succesul operaţiunilor militare ulterioare de la 6 august 1917 – Mărăşeşti, după cum spun istoricii, citaţi de jurnaliştii de la Ziarul de Vrancea. Luptele din iulie-august 1917 au adus primele victorii pentru Armata Română în Primul Război Mondial. Au fost zece zile de lupte în care şi-au pierdut viaţa 1.469 de soldaţi români, iar alţi 3.052 au fost răniţi. După terminarea Primului Război, Societatea „Mărăşti” a ridicat, în cinstea eroilor căzuţi pe Câmpul de Luptă, un mausoleu, unde au fost îngropaţi 5.342 soldaţi români, germani şi ruşi. Istoria câmpului de luptă de la Mărăşti şi fotografii de arhivă pot fi găsite pe pagina de internet www.marasti100.ro.
 
Sursa foto: ziaruldevrancea.ro
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii