Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:40 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Alina Gorghiu „În România se aruncă peste 1,7 milioane de tone de alimente în fiecare an”

ro

16 Aug, 2015 13:47 1217 Marime text
 
Copreședintele PNL Alina Gorghiu atrage atenția că în România se aruncă peste 1,7 milioane de tone de alimente în fiecare an, iar această „risipă enormă" va putea fi diminuată printr-o inițiativă legislativă propusă de colegul său liberal Florin Alexe, informează Agerpres.

„În România se aruncă peste 1,7 milioane de tone de alimente comestibile în fiecare an. Magazinele și restaurantele nu pot vinde produse care se apropie de expirare, chiar dacă ele sunt încă bune pentru consum. Pentru a diminua această risipă enormă, deputatul PNL Florin Alexe propune o lege prin care comercianții să fie obligați să direcționeze aceste produse către orfelinate, cămine de bătrâni sau ONG-uri care îi ajută pe cei nevoiași", a scris Gorghiu, duminică, pe Facebook.

Ea a adăugat că Uniunea Europeană îndeamnă toate țările să găsească soluții pentru a reduce cantitatea de alimente bune de consumat care sunt aruncate la gunoi, având în vedere că există milioane de oameni care ar putea beneficia de ele.

„În multe țări occidentale s-au adoptat legi similare și mă bucur să aflu că există un consens și în România, între politicieni și comercianți, pentru implementarea inițiativei", a mai scris copreședintele PNL.

Potrivit proiectului de lege inițiat de deputatul PNL Florin Alexe și depus la Senat, agenților comerciali le este interzisă distrugerea intenționată a produselor alimentare devenite improprii consumului uman în urma degradării naturale. În caz contrar, sunt sancționați prin amendă contravențională în valoare de 10.000 lei.

„Diminuarea risipei alimentare este un obiectiv ce va fi urmărit de toți agenții economici angajați în producția și comercializarea alimentelor. Prin risipă alimentară se înțelege fenomenul în urma căruia alimentele destinate oamenilor ies din circuitul consumului uman din pricina degradării naturale și sunt distruse conform legislației în vigoare", se mai arată în proiect.

Potrivit acestuia, acțiunile întreprinse de agenții comerciali pentru limitarea cantităților de alimente distruse în urma degradării naturale se vor desfășura în următoarea ordine de prioritate: „măsuri pentru dimensionarea mai eficientă a stocurilor și măsuri pentru vânzarea cu prioritate a produselor care se apropie de data expirării, donarea alimentelor încă potrivite pentru consul uman, dar aflate aproape de data expirării către fundații și asociații umanitare, spitale, orfelinate și cămine de bătrâni, direcționarea alimentelor devenite improprii pentru consumul uman spre consumul de către animale în cazul în care acest lucru nu le afectează în vreun fel sănătatea, direcționarea produselor alimentare devenite improprii pentru consumul uman sau animal către agricultură, ca îngrășăminte, direcționarea produselor către valorizarea energetică prin transformarea în gaz metan sau prin incinerare directă".

Proiectul de lege este semnat de mai mulți deputați PNL, UDMR și din grupul minorităților.



Sursa: Agerpres
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii