Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:29 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

In memoriam. Dan Spătaru ar fi împlinit 77 de ani. Ce melodie de-a lui vă mai amintiți?

ro

02 Oct, 2016 07:50 8924 Marime text
Astăzi, cunoscutul interpret de muzică ușoară Dan George Spătaru, pe numele lui complet, ar fi împlinit 77 de ani.
 
Solistul s-a născut la 2 octombrie 1939, în Aliman, județul Constanța, în familia învățătorilor, Gherghina și Aurel Spătaru.
Copilăria și-a petrecut-o la Aliman, comuna natală, în Ion Corvin și la Medgidia, alături de sora mai mare Puica (Maria Nicola) și a bunicilor, agricultori.

Caii erau pasiunea lui de copil, mai târziu a apărut o altă pasiune, mult mai puternică, aceea pentru fotbal. Dan a crescut printre poveștile bunicilor și cântecelor interpretate de părinții lui. Când avea 12 ani, mama sa a murit, iar cei doi copii s-au mutat la Medgidia la o mătușă pentru a îndeplini dorința mamei "copiii mei să învețe carte". Aici Dan a făcut liceul și a început cariera de fotbalist. Postul pe care a evoluat a fost cel de mijlocaș. A jucat la "Progresul", apoi la "Știința București".

Dan Spataru era student când a început să cânte la "Casa Studenților" în anul 1962. A început cu muzică italiană, care era la modă. Dragostea pentru muzică a moștenit-o din familie, tatăl său cântând la vioară.

Camelia Dăscălescu a fost aceea care l-a văzut. L-a ascultat odată la "Mon Jardin" și a făcut cu el lecții. Primele bucăți muzicale interpretate de Dan Spătaru au fost ale Cameliei Dăscălescu. Odată la o terasă l-a întâlnit Temistocle Popa, care i-a făcut aproape toate șlagărele. Primul mare succes l-a avut cu "Măicuța mea", de Temistocle Popa. În anul 1972 o cunoaște pe viitoarea soție, Sida, la "Teatrul Fantasio" din Constanța. S-au căsătorit în 1974 și au avut un copil, Dana. După mărturiile soției, Dan Spătaru a fost "familist convins" și "un model de tătic.

A murit la București în data de 8 septembrie 2004.

În memoria sa chiar în aceste zile, la Medgidia, are loc Festivalul care îi poartă numele marelui interpret.
 
Șlagăre de care ar trebui să vă amintiți:
 
„Țărăncuță, țărăncuță”,
„Nici o lacrimă”,
„Nu-ți șade bine când plângi”,
„Nu m-am gândit la despărțire”,
„Oare, oare, îți pare rău”,
„În rândul patru”,
„Drumurile noastre”. 

Sursa foto: Jurnalul.ro

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari