Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:01 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

În atenţia persoanelor care vor să se asigure în sistemul public de pensii

ro

29 Sep, 2015 10:34 1723 Marime text
Orice persoană care doreşte să se asigure în sistemul public de pensii, poate încheia un contract de asigurare socială, în conformitate cu prevederile Legii 263/2010. În această categorie pot intra avocaţii, personalul clerical şi cel asimilat din cadrul cultelor recunoscute prin lege, navigatorii, precum şi orice altă persoană neasigurată sau asigurată obligatoriu care doreşte să-şi suplimenteze venitul asigurat.
 
„Persoana care intenţionează să încheie un contract de asigurare socială cu Casa Judeţeană de Pensii Constanţa se va prezenta personal la sediul instituţiei cu actul de identitate (în original + fotocopie). Actul de identitate trebuie să fie valabil, iar din cuprinsul său trebuie să reiasă că persoana în cauza are domiciliul sau reşedinţa pe raza judeţului Constanţa”,  se arată într-un comunicat al Casei de Pensii Judeţene Constanţa. 
Contractul de asigurare socială poate fi încheiat şi de către un reprezentant al titularului, cu condiţia ca acesta să prezinte un document valabil, care să ateste această calitate (tutore, curator sau mandatar), actul sau de identitate (în original + fotocopie) şi o fotocopie după actul de identitate al titularului. Reşedinţa acestuia trebuie să fie, de asemenea, pe raza judeţului Constanţa.
 
„Venitul lunar asigurat este de minim 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat. Pentru anul 2015 câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat este de 2.415 lei şi, corespunzător, venitul lunar asigurat pentru acest an este de minim 845 lei”, potrivit sursei citate.
 
Începând cu data 1 octombrie 2014, plata contribuţiei lunare este egală cu 26,3% din venitul asigurat. Prin urmare, în cazul în care o persoană se asigură la venitul minim lunar asigurat pentru acest an (845 lei) va plăti o contribuţie de 222 lei/lunar.  În momentul de faţă, sunt în derulare 3.951 de contracte de asigurare socială. 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii