Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:12 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Imagini impresionante. Spectacol în această noapte pe cer. Eclipsa totală de lună, vizibilă la Constanța. Cât durează fenomenul astronomic (galerie foto + video)

ro

27 Jul, 2018 20:19 5346 Marime text
A doua eclipsă de Lună a anului este totală şi se produce în noaptea de vineri spre sâmbătă, respectiv 27/28 iulie 2018, fiind vizibilă de pe teritoriul ţării noastre, mai puţin începutul când Luna, încă, nu a răsărit, potrivit www.astro-urseanu.ro citat de Agerpres.ro
 
Eclipsa este vizibilă și la Constanța acolo unde pasionații de fenomene astronomice s-au adunat în lcourile din care se poate vedea eclipsa pentru a admira în voie spectacolul de pe cer. 

De departe locurile cele mai căutate de pasionații de astfel de evenimente au fost faleza Cazinoului din Constanța și plaja din stațiunea Mamaia. 

Catalogată ca având durata cea mai mare a totalităţii (103 minute) unei eclipse din secolul al XXI-lea, ea poate fi observată din Europa, din Africa, din Asia, din Australia, din sudul Americii de Nord, din America de Sud, din Oceanul Pacific, din Oceanul Atlantic, din Oceanul Indian şi din Antarctica.

Este a doua eclipsă totală din acest an şi a treia dintr-o serie de eclipse totale care se produc între 2017 şi 2019. În total, fenomenul astronomic durează 374 de minute
 
Eclipsa totală de Lună începe la ora 20 şi 14 minute pe 27 iulie, când partea din stânga jos a discului selenar începe să se roşească. Pentru Bucureşti, Luna răsare la ora 20 şi 37 minute. Cea mai spectaculoasă parte a eclipsei, intarea în umbră şi traversarea este vizibilă de pe tot teritoriul României. Intrarea în umbră începe la ora 21 şi 24 minute. Culoarea Lunii se va schimba în regiunile acoperite de umbră. De la ora 22 şi 29 minute toată luna va căpăta nuanţe de la portocaliu la cărămiziu, acesta fiind şi momentul în care începe totalitatea ei.
 
Maximul eclipsei, când Luna se află cel mai aproape de centrul umbrei, se atinge la ora 23 şi 22 minute. Atunci Luna nu se va afla foarte sus pe cer, la 20 de grade înălţime deasupra orizontului, înspre sud-est. Fenomenul astronomic durează şase ore şi 16 minute, iar satelitul natural al Pământului se va afla în umbra planetei noastre timp de trei ore şi 56 de minute. Pe tot parcursul eclipsei, planeta Marte se va afla chiar sub Lună, fiind vizibilă ca un astru punctiform foarte strălucitor. În timpul eclipsei pot fi observate alte trei planete: Venus (până în ora 22), Jupiter (până la miezul nopţii) şi Saturn (toată noaptea). Eclipsa se încheie pe 28 iulie la 02 h 29 m, cu ieşirea Lunii din penumbra Pământului, potrivit Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" din Bucureşti.
 
Următoarele două eclipse de Lună, care se vor produce în 2019, vor fi vizibile din România, respectiv eclipsa totală de Lună de pe 21 ianuarie şi eclipsa parţială de lună de pe 17 iulie

Sursa foto: ZIUA de Constanța
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii