Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:14 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ileana Vulpescu, o viaţă dedicată literaturii

ro

06 Jun, 2015 00:16 3162 Marime text
 
Cunoscuta scriitoare Ileana Vulpescu a primit, vineri seara, titlul de Cetățean de onoare al Craiovei, în semn de recunoștință pentru întreaga activitate, pentru o viață dedicată literaturii, pentru participarea sa la redactarea lucrărilor Dicționarul limbii române și Dicționarul explicativ al limbii române, pentru toate proiectele sale care au promovat și promovează imaginea pozitivă a României și pentru susținerea mediului academic, premiu ce i-a fost decernat de către Consiliul Local în cadrul unei ședințe solemne prilejuită de Zilele Orașului.
Prezentă la festivitatea organizată în sala Operei din Craiova, scriitoarea le-a mulțumit autorităților locale din Craiova pentru faptul că orașul copilăriei sale nu a uitat-o, iar în cuvântul rostit cu acest prilej a afirmat că scriitorul trebuie să-și servească țara, neamul și limba și să nu asculte niciodată de comenzi: ”Noi ne împopistrăm limba cu tot felul de năzdrăvănii de prin toate colțurile lumii, dar e bine să o știm pe aia pe care ne-au lăsat-o strămoșii moștenire. Dacă am greșit vreodată, am greșit singură, la niciun fel de comandă. Asta este ceea ce îi cer eu artistului: să nu asculte comenzi”.
Actrița și poeta Georgeta Tudor a afirmat, înainte de a citi Laudatio pentru decernarea titlului de Cetățean de onoare, că pentru a putea vorbi despre opera scriitoarei Ileana Vulpescu, trebuie să o cunoști și să o iubești ca om: ”Eu o cunosc și o iubesc. Nu sunt critic literar, sunt doar o cititoare care o știe pe Ileana de peste 40 de ani ca prietenă și tot de atunci a iubit-o și a prețuit-o. A fost cu sufletul alături de ea și de minunata ei familie la multe bucurii și mai ales la multe și supreme dureri alături de soțul meu (n.red.: artistul Tudor Gheorghe), am fost alături cu sufletul, iar loviturile nemiloase ale vieții le-am simțit și noi. Uneori chiar fără prezența fizică, uneori chiar fără cuvinte am fost alături de ea. Dar cumințenia pământului, așa cum i-am spus eu întotdeauna, a înțeles și a acceptat dragostea mea tăcută. Brâncuși, alt model oltean, nu ar fi avut ca model mai fidel pentru Cumințenia Pământului, dacă ar fi cunoscut-o, decât pe Ileana Vulpescu”.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii