Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
13:49 13 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Iată cât de expuși sunt copiii mediului online

ro

04 May, 2016 18:01 774 Marime text
Prevenirea delincvenței juvenile și victimizării minorilor prin reducerea riscului de victimizare este o prioritate a Inspectoratului General al Poliției Române și implicit a Inspectoratului de Poliție Județean Tulcea. Victimizarea minorilor este un domeniu foarte complex care vizează, pe lângă metodele “tradiționale” de victimizare a copilului, victimizarea online a acestora.
 
Câteva dintre cifrele puse la dispoziție pe site-ul oradenet.salvaticopiii.ro ne arată mai precis cât de expuși sunt copiii mediului online:
  • 90% dintre copii folosesc cel puțin o rețea socială, vârsta reală a minorilor fiind deseori sub limita minimă impusă de rețelele de socializare.
  • 55% dintre copii au adăugat persoane necunoscute în lista de prieteni.
  • 33% dintre copii afirmă că au văzut, pe internet, imagini cu conținut sexual în ultimul an.
  • 22% dintre copii afirmă că au primit, în ultimul an, mesaje cu conținut sexual.
  • 45% dintre copii au fost deranjați sau jigniți în spațiul virtual.
 
Victimizarea copilului, chiar dacă este doar online și doar sub forma unor insulte, poate avea urmări negative asupra dezvoltării ulterioare a acestuia. Mediul online poate deveni canal de comunicare între copil și infractori, fie aceștia traficanți de persoane, pedofili sau alte categorii de persoane certate cu legea. În afară de soluțiile de control parental, cel mai important factor în prevenirea victimizării minorului în mediul online este educarea acestuia, dar și comunicarea sinceră dintre părinți și copii. 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii