Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:42 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Iată bilanţul Gărzii de Coastă pentru anul 2014

ro

19 Jan, 2015 12:46 1528 Marime text
La sediul Gărzii de Coastă din Constanţa a avut loc, astăzi,  începând cu ora 10.00, şedinţa de evaluare a activităţii instituţiei.

Directorul Gărzii de Coastă, comisar-şef de poliţie Laurenţiu Costache, a prezentat principalele realizări ale poliţiştilor de frontieră constănţeni şi tulceni în anul 2014.

Din partea Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră a fost prezent adjunctul inspectorului general, chestor principal de poliţie Dumitru Haralambie.

Fapte ilegale constatate la frontieră

Structurile operative de poliţie judiciară din cadrul Gărzii de Coastă au desfăşurat acţiuni de constatare şi cercetare a faptelor prevăzute de legea penală pentru a realiza cunoaşterea, documentarea şi probarea fenomenului infracţional în zona de competenţă.

Astfel, în anul 2014 au fost constatate 1.204 infracţiuni, au fost aplicate 1.509 contravenţii cu o valoare de 666.845 lei, iar valoarea bunurilor confiscate a fost de 80.257.746 lei. De asemenea, au fost confiscate importante sume de bani (216.769 lei, 14.571 euro şi 11.162 dolari USD).

Combaterea migraţiei ilegale şi a traficului de migranţi

Structurile specializate ale Gărzii de Coastă au acţionat pe această linie de muncă în cooperare cu alte structuri ale stastului cu atribuţii în domeniu pentru identificarea fluxurilor migraţioniste pe teritoriile statelor membre, depistarea străinilor cu şedere ilegală şi a celor care au făcut obiectul traficului de migranţi.

În perioada analizată au fost înregistrate 50 de cazuri cu 440 de persoane, fiind constatate 83 de infracţiuni şi întocmite 63 de dosare penale.
Dintre persoanele depistate, un număr de 316, provenite cu precădere din Orientul Apropiat şi Mijlociu, au fost interceptate la frontiera maritimă unde au fost gestionate 5 cazuri de migraţie ilegală pe Marea Neagră.

În anul 2014 au fost identificate 9 călăuze care au ales să-i transporte pe migranţi pe două rute, prin marea teritorială a R. Bulgaria şi direct în marea teritorială a României, folosindu-se ambarcaţiuni de transport care au pus în pericol viaţa celor aflaţi la bord.

Caz semnificativ: În data de 15.09.2014, în jurul orei 07.55, poliţiştii de frontieră din cadrul Sistemului Complex de Observare, Supraveghere şi Control al Traficului la Marea Neagră – SCOMAR, au identificat o ambarcaţiune suspectă în Marea Neagră, fără pavilion arborat, la aproximativ 7 mile marine de ţărm, în zona de patrulare comună româno – bulgară, pe care se aflau 132 de persoane.

După declanşarea procedurile specifice de remorcare a ambarcaţiunii în cauză la sediul Grupului de Nave Mangalia au fost demarate cercetările la sediul Gărzii de Coastă, stabilindu-se faptul că la bordul ambarcaţiunii se aflau 72 cetăţeni afgani, 35 de irakieni, 16 iranieni, 7 sirieni şi 2 turci, adulţi şi copii, cu vârste între 1 şi 65 ani, care intenţionau să ajungă în mod ilegal în ţara noastră, pentru ca apoi să-şi continue călătoria spre ţări din Uniunea Europeană.

În urma cercetărilor a mai rezultat că ambarcaţiunea tip pescador, în lungime de 20 metri, a plecat în urmă cu trei zile dintr-un port situat în apropierea Istanbulului, fiind condusă de doi cetăţeni turci, în vârstă de 45 ani, respectiv 41 ani, ajutaţi de un cetăţean irakian, în vârstă de 31 de ani.

Combaterea contrabandei, fraudei vamale şi evaziunii fiscale
 
În perioada analizată au fost constatate 85 infracţiuni de contrabandă, 13 infracţiuni de evaziune fiscală, fiind întocmite un număr de 74 de dosare penale pentru contrabandă, respectiv 7 pentru evaziune fiscală.

În ceea ce priveşte traficul ilicit cu ţigări, în perioada analizată a fost confiscată cantitatea de 58.567.981 ţigarete în valoare de 29.282.656 lei.
Notabile în acest sens sunt cele 5 containere cu ţigări sosite în Portul Constanţa Sud Agigea şi destructurarea unei reţele transfrontaliere de contrabandişti în luna martie, activităţi complexe care au fost efectuate cu sprijnul I.G.P.F. şi în cooperare cu D.I.P.I - S.I.P.I. Constanţa şi D.G.A. – S.J.A. Constanţa, sub directa coordonare a procurorilor, care au avut ca finalitate trimiterea în judecată a 11 persoane şi sancţionarea contravenţională a alte trei.

De asemenea, la capitolul bunuri ce fac obiectul infracţiunilor de folosire de acte nereale sau falsificate la Autoritatea Vamală au fost înregistrate 39 de cazuri cu 40 de persoane implicate, fiind confiscate bunuri în valoare de 9.222.700 lei.

Caz semnificativ: În ziua de 29.07.2014, acţionând în baza unor informaţii privind punerea în circulaţie a unor mărfuri contrafăcute, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, beneficiind de suportul informativ al Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă, au identificat, în Portul Constanţa Sud Agigea, un container încărcat cu ţigarete, care sosise din direcţia Olanda, via Grecia, şi avea ca destinaţie finală o societate comercială din R. Bulgaria.

În urma controlului efectuat de poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, împreună cu lucrătorii vamali ai Biroului Vamal de Frontieră Constanţa Sud, au fost descoperite 461.000 pachete cu ţigări mărcile Marble, Business Royals şi DON, susceptibile a fi contrafăcute, în valoare de aproximativ 4.610.000 lei dacă ar fi originale.

A fost luată măsura indisponibilizării întregii cantităţi de ţigarete şi lăsarea în custodia liniei de shipping până la finalizarea investigaţiilor referitoare la statutul juridic al mărfurilor şi luarea măsurilor legale ce se impun.

Combaterea infracţiunilor la dreptul proprietăţii intelectuale

În vederea stopării intrării pe piaţa a produselor contrafăcute şi care aduc atingere unor drepturi de proprietate intelectuală, în anul 2014 la nivelul Gărzii de Coastă au fost constatate 141 de infracţiuni, au fost întocmite 140 dosare penale şi au fost indisponibilizate în vederea continuării cercetărilor bunuri în valoare de 59,05 milioane lei.

Fenomenul s-a manifestat cu precădere în Portul Constanţa Sud Agigea sub forma încercării de a pune în circulaţie bunuri contrafăcute având ca provenienţă China, cu destinaţie diverse precum România, R. Moldova sau Ucraina.

Din categoria acestor bunuri ce poartă inscripţii şi semne figurative ale unor mărci înregistrate amintim articole de îmbrăcăminte şi încălţăminte, jucării, uz casnic, parfumuri şi cosmetice.

Caz semnificativ: În data de 16.01.2014, în intervalul orar 14.30 – 15.30, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă şi lucrătorii vamali au efectuat, la rampa existentă în cadrul P.P.F. Constanţa Sud Agigea, controlul a două containere sosite din China pe adresa unor societăţi comerciale cu sediul în judeţul Ilfov şi Bucureşti.

În urma controlului au fost descoperite 26.792 perechi de încălţăminte pentru femei, susceptibile a fi contrafăcute.

Valoarea totală a bunurilor este de aproximativ 3.485.000 lei dacă ar fi originale.

Marfa purta însemnele distinctive ale unor firme cunoscute şi a fost ridicată în vederea confiscării de către lucrătorii vamali.

Poliţiştii de frontieră au întocmit administratorilor societăţilor comerciale în cauză, un cetăţean tunisian şi unul român, cu vârste de 22 de ani, respectiv 35 de ani, având reşedinţa, respectiv domiciliul în municipiul Bucureşti, dosare penale pentru săvârşirea infracţiunii de „punere în circulaţie, fără drept, a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare şi care prejudiciază pe titularul mărcii înregistrate”, faptă prevăzută şi sancţionată de art. 90, alin. 1, lit. b din Legea 84/1998 republicată.

Combaterea traficului internaţional cu auto furate

Pentru combaterea fenomenului infracţional pe această linie au fost executate acţiuni care s-au desfăşurat prin accesări, verificări ale bazelor de date naţionale şi comunitare, respectiv prin schimbul de date suplimentare cu centrele de contact naţionale, biroul SIRENE şi INTERPOL, având ca rezultat depistarea autovehiculelor furate, precum şi a faptelor de fals, uz de fals a documentelor autoturismelor.

Au fost constatate un număr de 13 infracţiuni, s-au întocmit 17 dosare penale şi au fost depistate 20 de autovehicule furate din ţări ale Uniunii Europene.

Caz semnificativ: În data de 29.05.2014, în jurul orei 14.00, poliţiştii de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial P.F. Constanţa au desfăşurat o acţiune pe linia combaterii traficului internaţional cu autoturisme furate, identificând un autoturism marca Mercedes Benz model E250 Coupe, cu numere de Germania, despre care deţineau informaţii că este furat.

Conducătorul auto, un cetăţean român în vârstă de 32 ani, domiciliat în municipiul Medgidia, a declarat că a achiziţionat autoturismul fără a cunoaşte că acesta figurează ca fiind furat.

Autoturismul, evaluat la aproximativ 30.000 de euro, a fost indisponibilizat la sediul Gărzii de Coastă în vederea continuării cercetărilor.

Combaterea braconajului piscicol

Pe linia braconajului piscicol s-au efectuat acţiuni preventive şi de combatere a fenomenului atât în lacurile litorale, Dunăre, cât şi la Marea Neagră, fiind o zonă de risc în special datorită incursiunilor pescadoarelor turceşti, care se aventurează atât în zona economică exclusivă cât şi apele teritoriale.

Prin folosirea în comun a informaţiilor, în cooperare cu Agenţia Naţională de Pescuit şi Acvacultură şi Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, s-au organizat şi desfăşurat acţiuni de monitorizare şi control a activităţilor de pescuit din zona de competenţă maritimă, fluvială pe Dunăre, respectiv Delta Dunării.

În urma celor 627 acţiuni desfăşurate au fost constatate 199 infracţiuni, aplicate 187 contravenţii, ridicându-se în vederea confiscării 16.724 kg peşte specii diferite, 52.593 metri plase monofilament şi 51 ambarcaţiuni de pescuit.

Caz semnificativ: În data de 26.05.2014, în jurul orei 00.45, în baza unei informaţii a lucrătorilor din cadrul Sistemului Complex de Observare, Supraveghere şi Control al Traficului de la Marea Neagră (SCOMAR), poliţiştii de frontieră din cadrul G.N. Sulina au desfăşurat o acţiune privind combaterea braconajului piscicol pentru verificarea unei ambarcaţiuni suspecte, care desfăşura activităţi de pescuit pe Marea Neagră.

Astfel, o ambarcaţiune a Gărzii de Coastă a interceptat, în jurul orei 05.35, la aproximativ 100 de kilometri travers de localitatea Sfântu Gheorghe, un pescador sub pavilion Turcia, cu nouă marinari turci la bord.

În urma controlului, poliţiştii de frontieră au descoperit la bord 600 de kilograme de peşte din specia calcan, pentru care membrii echipajului nu au putut prezenta documente justificative.

Pescadorul este escortat de ambarcaţiunea Gărzii de Coastă spre portul Sulina pentru continuarea cercetărilor şi luarea măsurilor legale ce se impun.

Salvarea vieţii omeneşti pe mare şi fluviu

Acţiunile tip S.A.R. au continuat să fie o prioritate pentru Garda de Coasta, în acestă perioadă fiind salvate un număr de 152 de persoane, din care 134 pe Marea Neagră şi 18 pe fluviul Dunărea. În toate situaţiile s-a răspuns prompt, asigurându-se atât intervenţia cu mijloacele proprii, cât şi în coordonarea acţiunilor, comparativ cu anul 2013, când au fost salvate 30 de persoane.

Cooperarea internaţională

Un factor important în activitatea Gărzii de Coastă îl reprezintă cooperarea internaţională care are ca scop dezvoltarea de mecanisme pentru a asigura contracararea fenomenului infracţional şi implicit asigurarea unui înalt nivel de securitate a frontierei terestre şi maritime.

Atât în plan bilateral, cu R. Bulgaria, Turcia şi R. Ucraina, cât şi regional, în cadrul Forumului de Cooperare la Marea Neagră, au fost îndeplinite angajamentele asumate şi îndeplinite prevederile planurilor de cooperare.

Totodată, trebuie menţionată contribuţia pozitivă şi constantă la activităţile organizate de Agenţia FRONTEX (operaţiuni, activităţi de pregătire, întâlniri de lucru) şi participarea pe o perioadă de 5 luni a două nave maritime la Operaţiunea Comună EPN Poseidon Sea 2014 pentru combaterea migraţiei ilegale.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii