Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:13 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Hotnews.ro America alege, Bucureştiul calculează. Ce impact vor avea Trump şi Hillary Clinton asupra României

ro

08 Nov, 2016 14:13 2546 Marime text
României nu îi este deloc indiferent rezultatul alegerilor din SUA. Am rămas principalul cap de pod al Americii în sud-estul Europei, iar SUA sunt garantul securităţii noastre. Viitorul preşedinte şi viitorul Congres vor putea influenţa decisiv cursul lucrurilor.

Pentru noi e importantă agenda viitorului preşedinte legată de zonă, priorităţile pe care le va imprima în legătură cu Rusia, cu NATO şi UE. Aflată exact la confluenţa din Occident şi Rusia, România simte la o magnitudine ridicată mişcările de placi tectonice din politica internaţională. Noul preşedinte american are puterea de a produce schimbări radicale în politica externă sau de a păstra cursul actual.

Trebuie precizat ca odata cu prezidentialele, in SUA au loc alegeri si pentru o parte a Congresului. Cu cit congresul va fi mai apropiat de viitorul presedinte, cu atit initiativele acestuia vor fi mai usor puse in aplicare; invers, un Congres ostil presedintelui va duce la ingreunarea actului decizional in Washington.

Clinton a semnat in 2011, ca secretar de stat, acordul pentru amplasarea scutului american anti-racheta in Romania. Acordul, semnat din partea Romaniei de Teodor Baconschi, a fost insotit de un alt document de valoare exceptionala pentru Romania: Declaratia Comuna privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI intre Romania si Statele Unite ale Americii.

A fost una dintre putinele ocazii in care Administratia Obama s-a focusat pe Europa Centrala si Est, dupa ce aproape tot primul mandat si o parte insemnata din al doilea s-a concentrat pe Asia - Pacific. A fost un moment esential pentru Romania, cind tara noastra a luat locul Cehiei in planul initiat de Administratia Bush jr. pentru amplasarea scutului american anti-racheta. Iar Hillary Clinton a fost in mijlocul acelor evenimente. E un om al establishment-ului, un personaj care stie din interior ce inseamna arhitectura de americana de securitate, care stie sa miste aparatul politic si birocratic masiv din Washington in directia dorita.

Hillary Clinton, ca fost secretar de stat, are reflexul proiectarii puterii Americii in exterior. Dupa o administratie Obama mai degraba dezinteresata de Europa, care s-a reintors spre partenerii traditionali de valori abia dupa anexarea ilegala a Crimeei de care Rusia, e probabil ca Hillary Clinton sa incerce o reinnodare a cooperarii cu europenii. O recomanda pozitionarile din campanie pe aceste teme, dar si istoricul personal.

Mai mult: tabara lui Clinton a acuzat public Rusia de implicare in campania electorala in sprijinul contracandidatului Trump. E de asteptat asadar ca dupa esuatul reset al relatiilor SUA - Rusia incercat de Hillary Clinton in 2009 sa vedem o pozitie mai dura a sa in calitate de presedinte. Ce va insemna pentru Romania o racire si mai accentuata a relatiilor dintre SUA si Rusia? Greu de prognozat. Dar Romania a aratat pina acum ca a stiut sa-si joace pozitia de aliat loial al Americii in zona, obtinind la summit-ul NATO de la Varsovia garantii de securitate si colaborari semnificative cu alte state membre.

Prezenta lui Hillary Clinton la Casa Alba nu va garanta Romaniei o pozitie privilegiata in rindul aliatilor americani. Dar, bazindu-ne pe pozitiile publice ale candidatei, nici nu ne asteptam la schimbari majore in relatia bilaterala.

Perspectiva Donald Trump

Exponent al unui curent anti-globalizare tot mai raspindit in Occident, Donald Trump a promis o intoarcere a Americii catre ea insasi. A vorbit explicit de slabirea sprijinului pentru aliatii din NATO si UE, mai cu seama pentru cei care nu-si asuma minimele angajamente privind cheltuielile pentru securitate.

Pina la un punct corecte, amenintarile lui Trump au insa darul de a sadi neincredere in capitalele europene care s-au bazat in ultimele decenii pe ajutorul garantat al Americii. Mai mult: tiradele sale au consolidat curentul izolationist, deja existent in America. Or, chiar si daca Trump isi va schimba pozitia odata ajuns presedinte sau daca alegerile vor fi cistigate de Clinton, acest curent izolationist va incepe sa se manifeste ca un obstacol tot mai important in politica externa a Washingtonului.

Amenintarile lui Trump la adresa partenerilor din NATO insemna denuntarea apriori a principiului solidaritatii euro-atlantice, principiu pe care s-a bazat echilibrul global de forte de dupa Al Doilea Razboi Mondial.

Se va tine Trump de cuvint odata ce va ajunge presedinte al SUA? E de asteptat ca imensul complex politico-militar, plus Congresul, sa incerce sa stavileasca pornirile businessman-ului transformat rapid in politician. E posibil ca inclusiv Trump sa-si modifice discursul, sa-l imblinzeasca odata ce ajunge la Casa Alba.

Dar exista si o posibilitate ca Trump sa-si continue si din fotoliul de presedinte politica izolationista propovaduita in campanie; e posibil sa indrepte toate energiile tarii doar spre interior, cu denuntarea marilor intelegeri politice, militare si comerciale ale SUA, in aplauzele milioanelor de americani istoviti de lupta cu o globalizare care le-a luat locurile de munca si le-a schimbat radical compozitia etnica a cartierului, suburbiei sau orasului in care locuiesc.

Mai e un motiv de ingrijorare pentru Romania: retorica prietenoasa a lui Trump legata de Rusia si Putin. Desi toate datele arata ca Putin a impus ca politica de stat distrugerea legaturii dintre SUA si UE, distrugerea legaturilor dintre statele UE, Trump continua sa-i ridice osanale. Il descrie ca pe un om de stat, il compara cu contracandidata sa, il valideaza ca jucator legitim pe scena internationala.

Pentru Romania, aceste doua aspecte din discursurile lui Trump sint ingrijoratoare. Nu pot estima sansele ca o Administratie Trump sa abandoneze Europa (Romania inclusa) si sa intre intr-o relatie de acomodare cu Rusia lui Putin; dar Trump le-a anuntat/sugerat in mod public.

Mai multe pe: Hotnews.ro
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii