Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:24 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Hotărâri judecătorești... de viață Peste 120 de pacienți cu boli cronice vor avea medicamente de ultimă generație!

ro

03 Jun, 2015 22:11 1403 Marime text
 
Peste 120 de pacienți cu boli cronice beneficiază de medicamente de ultimă generație, ca urmare a unor hotărâri ale Curții de Apel București (CAB). Anunțul a fost făcut astăzi, într-o conferință de presă, avocatul Dan Cimpoeru. El a precizat că, în 13 procese demarate anul trecut, CAB a luat aceste hotărâri care sunt executorii și vizează pacienți cu diverse forme de cancer și boli cronice: "Hotărârile sunt nedefinitive, ele au fost atacate cu recurs, dar, potrivit legii, ele sunt executorii de la momentul pronunțării. Oamenii beneficiază de tratament în prezent".
Potrivit președintelui Asociației Pacienților Cronici din România (APCR), Cezar Irimia, cele peste 120 de persoane au trecut prin tratamente clasice, care însă nu au dat rezultat, varianta ce le mai rămăsese fiind accesul la tratamentele inovative de ultimă generație, care nu se află pe lista de medicamente compensate: "Un astfel de tratament cu medicamente inovative costă între câteva mii și câteva zeci de euro lunar".
Potrivit lui Irimia, prin cele 13 hotărâri judecătorești pronunțate în cadrul procedurii ordonanței președințiale, CAB a obligat autoritățile responsabile - Guvernul, Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate - să asigure pacienților reclamanți tratament gratuit cu medicamente de ultimă generație.
Conform legii, până la judecarea litigiului asupra fondului, pe calea ordonanței președințiale instanța dispune măsuri de urgență pentru păstrarea/protejarea unui drept.
Pe de altă parte, printr-o sentință civilă din mai, CAB a obligat Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate să emită decizia finală privind includerea/neincluderea medicamentului Vemurafenibum pentru tratarea melanomului malign în lista reglementată prin HG 720/2008, în 90 de zile de la rămânerea definitivă a hotărârii, iar în măsura în care decizia finală este de includere în această listă să o comunice Guvernului. Executivul ar urma să emită o hotărâre prin care să aprobe lista, în termen de 30 de zile de la includerea medicamentului în aceasta. Această hotărâre într-un dosar în care sunt implicați patru pacienți va deveni executorie după ce se judecă recursul.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii