Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
19:21 18 02 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Hidroelectrica este chemată în instanţă pentru presupuse daune de 80 de milioane de euro

ro

29 Sep, 2014 11:36 746 Marime text
Firma elveţiană EFT, din grupul britanic EFT, a chemat Hidroelectrica în instanţă, la Curtea de Arbitraj din Berna, pentru a recupera daune de 80 milioane euro cauzate de denunţarea, de către producătorul de electricitate controlat de stat, a contractelor bilaterale de vânzare-cumpărare a energiei.
 
"Conform prevederilor contractuale, atât contractele, cât şi arbitrajul, sunt guvernate de legea elveţiană", potrivit unui comunicat al EFT. Contractele dintre EFT şi Hidroelectrica au fost încheiate în 2003 şi 2004, transmite Mediafax.
 
EFT precizează, în comunicat, că denunţarea, de către Hidroelectrica, a acordurilor, a produs "însemnate pierderi financiare", evaluate la aproximativ 80 milioane de euro.
Firma elveţiană face trading cu energie în România din 2001. Anul trecut, grupul EFT a derulat afaceri de 800 milioane de euro la nivel internaţional.
 
EFT este una dintre firmele care aveau contracte mari cu Hidroelectrica, cumpărând energie de 136,68 milioane lei (32,3 milioane euro) în 2011. Euro Insol, administratorul judiciar ar Hidroelectrica a denunţat contractul cu EFT în 2012, anul când producătorul de stat a intrat pentru prima oară în insolvenţă.
EFT a dat în judecată Euro Insol pentru denunţarea contractului cu Hidroelectrica în iulie 2012.
 
Pincipala cauză a intrării în insolvenţă a producătorului de electricitate a fost vânzarea energiei prin contracte bilaterale, la preţuri mai mici faţă de nivelul pieţei. Potrivit Euro Insol, Hidroelectrica a pierdut 1,1 miliarde euro în perioada 2006-2012 din comercializarea energiei prin contracte directe. Hidroelectrica a ieşit din prima insolvenţă în iunie 2013, dar în luna februarie a acestui an a reintrat în această procedură. Compania este controlată de stat, prin Departamentul pentru Energie.

Ti-a placut articolul?

Comentarii