Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:50 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Hartă de risc împotriva inundaţiilor, realizată de Institutul Delta Dunării Tulcea

ro

25 Jan, 2011 22:37 1597 Marime text

România va avea o bază de date actualizată pentru prevenirea inundaţiilor pe Dunăre, Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare Delta Dunării Tulcea, urmând să realizeze hărţile de risc eficiente pentru Lunca Dunării.Proiectul, denumit „Danube Floodrisk" (,,Estimarea riscului la inundaţii adaptată diverşilor utilizatori din lunca inundabilă a Dunării"), este coordonat de Ministerul Mediului şi Pădurilor în perioada 2009-2012 şi este finanţat parţial de Uniunea Europeană.
„Acest program se desfăşoară în opt ţări: Austria, Slovacia, Croaţia, Ungaria, Serbia, Bulgaria, România şi Italia, iar în final, se vor realiza aşa-numitele hărţi de risc. Asta presupune generarea modelului tridimensional, realizarea modelului hidraulic pe întreg cursul Dunării, realizarea bazelor de date atât la nivel operaţional, pentru ICPDR, care va crea o bază de date pe toată Dunărea, iar ţările vor pune date în această bază de date iar pe zonele pilot se vor face baze în detaliu. Zonele pilot sunt trei: Giurgiu - Ruse, Cernavodă şi Galaţi - Cotul Pisicii", a declarat Iulian Nichersu, cercetător ştiinţific în cadrul INCDDD Tulcea.
Acesta a mai spus că, în comparaţie cu alte zone din ţară, Delta Dunării este mult mai predispusă unor inundaţii pentru că zona are altitudini mai mici şi este foarte plană.
În funcţie de aceste hărţi de risc, Ministerul Mediului va elabora o strategie de prevenire a inundaţiilor. Valoarea totală a proiectului este de 7 milioane de euro, România urmând să beneficieze de 1,2 milioane de euro.

Sursa: obiectivtulcea.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii