Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:01 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Hackeri trimişi în judecată de DIICOT

ro

09 Jun, 2011 20:00 1821 Marime text
30 de persoane, cu vârste cuprinse între 19 şi 42 de ani, au fost trimise în judecată de procurorii DIICOT, fiind acuzate de săvârşirea mai multor infracţiuni informatice. În fapt, spun procurorii DIICOT, se reţine că în perioada octombrie 2009 - februarie 2010 inculpaţii Zlate Catalin, recidivist şi Ciuvaţ Cristian au constituit un grup infracţional organizat, la care au aderat peste 40 de persoane, în scopul săvârşirii de infracţiuni informatice, prin atacuri asupra unor sisteme informatice si prin folosirea frauduloasa a datelor informatice, obtinând în acest mod beneficii materiale substanţiale. Redăm în continuare comunicatul remis de DIICOT.

Inculpaţii au accesat fara drept sisteme informatice apartinand furnizorilor de servicii telefonie prin Internet din tari precum Romania, Rusia, China, Australia, Peru, prin folosirea unui program scanner in scopul obtinerii datelor ( user si parola pentru contul Voip) si au initiat apeluri de pe conturile VoIP catre numerele cu suprataxa din tari precum Austria, Zimbabwe, Bulgaria, Somalia.

Pentru apelarea numerelor cu suprataxă, membrii grupării au obţinut bonusuri, în funcţie de numărul de minute si valoarea apelului pe minut (cu titlu de exemplu, la un tarif de 1 euro/ minut, câştigul era de 0,10 euro).

În cursul lunii februarie 2010, liderii grupării, inculpaţii Zlate Catalin şi Ciuvaţ Cristian au constituit o societate comercială, având sediul in Belize, şi au încheiat direct contracte cu deţinători de numere cu suprataxă, obţinând astfel un procent mult mai mare din valoarea apelului, prin eliminarea intermediarilor.

Totodată, inculpaţii au utilizat această societate in scopul disimularii originii ilicite a sumelor de bani rezultate din activitatea infractionala desfăşurată.

Membrii grupării au efectuat, în maniera descrisă, milioane de apeluri catre numere cu suprataxa din diverse state.

Valoarea totală a prejudiciului creat este de 11.000.000 de USD. Din aceasta sumă, peste 500.000 USD reprezintă beneficiul realizat de către inculpaţii trimişi în judecată.

În sarcina inculpaţilor, procurorii D.I.I.C.O.T. au reţinut săvârşirea infracţiunilor de iniţiere, constituire, aderare şi sprijinire a unui grup infracţional organizat prev. de art. 7 alin. 1,3 din Legea nr. 39/2003, spălare de bani prev. de art. 23 alin. 1 lit. a,b,c din Legea nr. 656/2002 , acces fără drept la un sistem informatic în scopul obţinerii de date informatice prin încălcarea măsurilor de securitate prev. de art. 42 alin. 1 2,3 din Legea nr. 161 /2003 , deţinerea fără drept a unui program informatic în scopul săvârşirii uneia din infracţiunile prev. de art. 42 - 45, prev. de art. 46 alin.2 din Legea nr. 161/2003 si cauzarea unui prejudiciu patrimonial prin introducerea de date informatice in scopul de a obţine un beneficiu material pentru sine sau pentru altul prev. de art. 49 din Legea nr. 161/2003.

Cauza a fost trimisă spre competentă soluţionare Tribunalului Bucureşti.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii