Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
02:37 13 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Guvernul a decis introducerea contributiei de asigurari de sanatate pentru veniturile din chirii - surse

ro

19 Sep, 2013 03:17 1412 Marime text
Persoanele care obtin venituri din chirii vor plati contributii de asigurari de sanatate, in limita a cinci salarii brute, respectiv cel mult 611 lei pe luna in acest an, ordonanta de urgenta elaborata in acest sens de Ministerul Finantelor dupa negocierile cu FMI fiind aprobata de Guvern, anunta Mediafax, care citeaza suse oficiale.
Baza de calcul pentru contributiile de asigurari de sanatate aferente acestor venituri se stabileste la fel ca in cazul contributiilor pentru pensie (CAS), limitata la cinci salarii brute, au precizat sursele citate.
Pentru acest an, salariul mediu brut utilizat pentru fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat este de 2.223 lei, iar prin aplicarea cotei de 5,5% reprezentand contributiile de sanatate rezulta o suma maxima de 611 lei pe luna la nivelul a cinci salarii.
In actul normativ se spune ca neadoptarea masurii de cuprindere in baza de calcul a contributiei de sanatate a veniturilor din cedarea folosintei bunurilor ar conduce la reducerea finantarii sistemului public de sanatate si la nerespectarea angajamentelor asumate cu organismele internationale.

Mai citeşte şi

Asiguratii pot solicita spitalului contravaloarea cheltuileilor efectuate

Premierul Victor Ponta a declarat la mijlocul lunii august ca singurele cresteri de taxe convenite cu FMI si CE in cadrul noului acord sunt majorarea accizelor la produsele de lux, pentru a compensa reducerea TVA la paine, si plata contributiei de asigurari sociale de sanatate la venituri obtinute din chirii de persoane fizice.         Anterior, presedintele Traian Basescu a criticat intentia Guvernului de a creste unele taxe sau de a impune noi taxe, cum ar fi in cazul chiriilor, in timp ce fondurile europene nu sunt utilizate, seful statului aratand ca majorarea taxelor in perioada de criza inseamna sa tragi o frana.
Si fostul premier Calin Popescu Tariceanu a criticat majorarea impozitelor pe veniturile din chirii, in contextul reducerii TVA la paine, el declarand ca reducerea taxei nu va duce la reducerea evaziunii fiscale in domeniul panificatiei.
Sursa: hotnews.ro

Ti-a placut articolul?

Comentarii