Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:16 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Guvernul a aprobat normele metodologice de aplicare a Legii privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule

ro

11 Jan, 2012 22:36 1010 Marime text
La propunerea Ministerului Mediului şi Pădurilor, Guvernul României a aprobat, în şedinţa de miercuri, 11 ianuarie 2012, Hotărârea de Guvern privind normelor metodologice de aplicare a Legii privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule. Normele metodologice reglementează anumite elemente cu caracter general cuprinse în Lege, fiind detaliate şi unele noţiuni privitoare la modalităţile de aplicare a acesteia.
Legea privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule a apărut marţi, 10 ianuarie 2012, în Monitorul Oficial al României şi va intra în vigoare, în data de 13 ianuarie 2012, conform Normelor de tehnică legislativă prevăzite de Legea 24/2000. Tot de la această dată, Legea va putea fi şi aplicată întrucât au fost aprobate şi Normele care reglementează aplicarea acesteia.

Noua taxă se aplică numai maşinilor care se înmatriculează începând din 13 ianuarie 2012, dată la care intră în vigoare noua Lege.

Actul normativ prevede o reducere a taxei de poluare cu până la 25%, dând posibilitatea ca, în cazul în care taxa de poluare plătită de la 1 iulie 2008 este mai mare decât cea rezultată din aplicarea acestei legi, contribuabilii să poată solicita restituirea sumelor reprezentând diferenţa de taxă plătită.

Potrivit legii care are la bază principiul "poluatorul plăteşte", taxa de poluare va fi plătită, o singură dată, atât pentru autovehiculele noi sau second-hand care sunt înmatriculate pentru prima dată în România. Pentru autovehiculele înmatriculate înainte de anul 2007, taxa de poluare va fi achitată de către cumpărător la momentul primei transcrieri a dreptului de proprietate a autovehiculelor, după ce intră în vigoare această lege.

Modalitatea de calcul a taxei este unitară pentru toate situaţiile în care aceasta se achită. Aceasta se calculează pe baza unor criterii obiective (tipul motorizării, capacitatea cilindrică, emisia de CO2 şi norma de poluare), luând în considerare şi deprecierea autoturismului.

Legea privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule elimină discriminarea indirectă menţionată în hotărârile Curţii Europene de Justiţie, în cele două cauze care au avut ca obiect interpretarea Art. 110 din Tratatul de Funcţionare al Uniunii Europene. Ca urmare a hotărârilor Curţii Europene de Justiţie, statul român a fost obligat să ia măsuri pentru a elimina discriminarea indirectă în privinţa plăţii taxei auto. Hotărârea Curţii Europene de Justiţie în Cauza C‑402/09 Tatu spune că taxa auto produce un dezavantaj la vânzarea maşinilor second-hand din alte state pe teritoriul României, în comparaţie cu autovehiculele de ocazie având aceeaşi vechime şi aceeaşi uzură care se vând pe piaţa naţională avea în vedere prevederile OUG 50 din 2008, în forma sa iniţială, ţinând cont că, în acea perioadă, au plătit taxa de primă înmatriculare numai cei care au adus din străinătate maşini second-hand .

Având în vedere reducerea taxei de poluare cu până la 25%, cei care au plătit taxa de poluare de la 1 iulie 2008 pot solicita restituirea diferenţei, în cazul în care suma este mai mare decât cea rezultată din aplicarea acestei legi.

Persoanele interesate să vadă dacă au de recuperat bani ca diferenţă, începând de vineri 13 ianuarie 2013, vor avea la dispoziţie, pe site-ul AFM formula de calcul prevăzută de lege şi care va fi utilizată şi de organele fiscale.

Astfel, persoanele care constată că au de recuperat bani din taxa auto trebuie să depună la organelle fiscale competente o cerere de restituire, însoţită de următoarele documente, în original sau în copie:
documentul doveditor al plăţii taxei pe poluare/ taxei speciale pentru autoturisme (chitanţa fiscală/ordinul de plată şi extrasul de cont)
copia cărţii de identitate a vehiculului şi a certificatului de înmatriculare, cu prezentarea în original a acestora.
Cererile de restituire, însoţite de documentele necesare sunt soluţionate de către organele fiscale, în termen de 45 zile.
Plata sumelor reprezentând diferenţa de taxă plătită se face de către organul fiscal competent:
în contul bancar indicat de către solicitant prin cererea sa de restituire.
la ghişeul unităţii Trezoreriei Statului, în baza notei privind restituirea/rambursarea unor sume, pentru persoanele care nu au indicat, prin cererea de restituire, un cont bancar

Taxa de poluare constituie venit la bugetul Fondului pentru Mediu din care sunt finanţate mai multe programe de mediu: Programul Rabla; Programul Casa Verde; Programul de împădurire a terenurilor degradate, reconstrucţia ecologică şi gospodărirea durabilă a pădurilor; Programul naţional de îmbunătăţire a calităţii mediului prin realizarea de spaţii verzi în localităţi; Programul de reducere a impactului asupra atmosferei, apei şi solului, inclusiv monitorizarea calităţii aerului; Programul pentru creşterea producţiei de energie din surse regenerabile; Programul vizând protecţia resurselor de apă, sisteme integrate de alimentare cu apă, staţii de tratare, canalizare şi staţii de epurare; Programul de realizare a pistelor pentru biciclişti.

DIRECŢIA DE COMUNICARE
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii