Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:43 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Grup organizat specializat în evaziune fiscală și folosire de acte nereale, destructurat de procurorii DIICOT

ro

27 Mar, 2019 14:05 1389 Marime text
La data de 27.03.2019, procurorii din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Tg. Mureș, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Tg. Mureș, au efectuat un număr de 15 de percheziții domiciliare pe raza județelor Mureș, Bihor, Covasna, Harghita, în vederea destructurării unui grup organizat, constituit în scopul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală și folosire de acte nereale.

În cauză există suspiciunea rezonabilă că în perioada 11.03.2014 -  04.03.2016, SC M. R. SRL, prin intermediul a 3 societăți de tip fantomă, a procedat la efectuarea a 59 de importuri de produse suspuse taxei antidumping, în scopul sustragerii de la plata taxei antidumping şi a TVA-ului aferent, prezentând autorităților vamale mărfurile ca având o altă proveniență și/sau încadrate în alt cod tarifar.

În concret, această societate s-a folosit de 3 societăți de tip fantomă controlate de reprezentanții  acesteia respectiv  de  SC G. E. SRL (16 importuri realizate în perioada 11.03.2014 – 03.11.2014), SC M. T. SRL (9 importuri realizate în perioada 29.09.2014 – 21.10.204)  și SC S. M. SRL  (34 importuri realizate în perioada 12.03.15 – 04.03.2016) declarând ca și proveniență a mărfurilor țări precum Bangladesh sau Hong Kong, precum și de alte coduri tarifare. Ulterior importurilor, cele trei societăți de tip fantomă revindeau scriptic mărfurile importate în modalitatea prezentată mai sus către  SC M. R. SRL.

De asemenea, aproximativ în aceiași perioadă, SC M. R. SRL, în urma creări unor circuite de tranzacționare fictive prin intermediul acelorași societăți de tip fantomă, a  evidențiat în actele contabile și în alte documente legale un număr de 48 de facturi fiscale reprezentând cheltuieli care nu aveau la bază operațiuni comerciale reale, în scopul ocolirii regimului de taxare inversă a TVA aplicabil importurilor intracomunitare, în scopul sustragerii de la plată obligațiilor fiscale către bugetul statului.

Prejudiciul cauzat este în valoare de aproximativ 10.000.000 lei.

La sediul DIICOT- Serviciul Teritorial Tg. Mureş au fost aduse în vederea audierii un număr de 13 persoane.

Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Române și polițiști de la structurile de combatere a criminalității organizate din Covasna, Harghita şi Oradea, precum şi din cadrul inspectoratelor de poliţie judeţene Mureş şi Harghita.

"Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie", transmit procurorii.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii