Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:07 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Google omagiază lucruri trăsnite. Pentru ce și-a schimbat azi pagina de start

ro

09 Jan, 2016 03:58 1182 Marime text
 
Astăzi motorul de căutare Google și-a schimbat Doodle-lul  cu un altul realizat de artistul Kevin Laughlin. Prin acest nou look Google recunoaște descoperirea incredibilă și frumusețea minunatului fluture monarh.

Creatorul Doodle-ului de azi aduce astfel aminte că în 1975, pe 9 ianuarie, după o căutare de ceva decenii, care a implicat mii de voluntari răspândiți pe un întreg continent, Ken Brugger și Catalina Trail au deblocat unul dintre misterele cele mai frumoase ale naturii: locul de iernare al fluturelui monarh.
Cooptați într-o echipă de voluntari din Canada, cei doi soți au găsit milioane de fluturi monarhi agățați de copaci în partea estică a Munților Sierra Madre din Mexic.
 
Fluturele Monarh (Danaus plexippus) este un fluture din familia Nymphalidae.
Fluturele Monarh are aripile de culoare brun-roșcată cu nervuri de culoare neagră, pe marginea aripilor sunt două rânduri de puncte albe. Fluturele cu aripile dechise atinge 10 cm lățime. Masculul se poate deosebi de femelă prin curbura aripilor, masculul are aripile arcuite în sus, pe când femela în jos. O specie asemănătoare de fluture este „Monarhul african” (Danaus chrysippus).
Fluturele Monarh este un fluture migrator, care zboară cca. 4000 de km, (70 km/zi) în timp de 8 săptămâni din America de Nord (SUA de la granița canadiană) până în Mexic. Pe timpul zborului se hrănește cu nectarul florilor de câmp și din smârcuri, care din păcate prin agricultura extensivă, devin tot mai rare. Migrația fluturelui Monarh este o problemă nerezolvată în biologie.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii